Sommar

Efter att ha tagit del av tips och andra recensioner av boken ”Sommar” hade jag förväntat mig en pekbok utan dess like. Boken har ju alla förutsättningar: Sveriges första miljömärkta pekbok samt att det är Augustpristagaren Sara Lundberg som ligger bakom den. Tyvärr så kommer inte wow-känslan över mig. Den är förpackad snyggt i lagom format och stabila, glansiga kartongsidor. Texterna är även de lagom: lagom korta, lagom enkla och lagom vanliga. Men sen tar det slut.

Som den pekbok det är blir jag faktiskt inte imponerad. Visst är det härligt med ett alternativ till de klassiska pekböckerna men jag upplever illustrationerna som något svåra för ett barn att uppfatta. Visst, på de flesta uppslag är det något enkelt att peka på, tex en kossa eller ett hus, men i det stora hela känns det som om det är detaljerna som tar över. Men som konstverk däremot, då blir jag imponerad! När man håller i boken känns det som om man håller i åtta fantastiska målningar över sommarsverige, sett ur ett barns synvinkel. Illustrationerna tåls att titta på och jag hade gärna ramat in den och satt upp i sommarstugan.

Jag kan inte låta bli att undra vad Sara Lundbergs tanke med boken är. Är tanken att det ska vara en nyskapande pekbok till de minsta barnen? Eller kan det rent av vara så att tanken är att det ska vara en samling fantastiska illustationer som vi vuxna uppskattar mest och att vår glädje smittar av sig till barnen som gärna vill titta tillsammans med oss och då är de korta texterna ett bra verktyg för oss vuxna att kunna dela med oss av boken till barnen? Det låter kanske lite långsynt men om det är det sistnämnda som är meningen med boken, då har Sara Lundberg verkligen lyckats! Men som vanlig pekbok… Nej, tyvärr är jag inte lika imponerad som jag hoppats på.

 

Sommar
Författare: Sara Lundberg
Illustratör: Sara Lundberg
Förlag: Alvina Förlag (Här visas även smakprov ur boken!)
Antal sidor: 12
ISBN: 9789186391010
Köp: jämför pris här

Författare: Emma Gustavsson

Mitt namn är Emma Gustavsson och jag är fantastiskt glad över att få möjligheten att dela med mig lite av mina upplevelser av barnböcker i denna blogg. I augusti 2009 fick vi en son och hans lillasyster är född i februari 2011. Vi läser dagligen, mest innan natten, och barnen leker med böcker på samma sätt som med andra leksaker. Vi har fastnat för pek- och bilderböcker trots att sonen nu börjar bli så gammal att man kan läsa historier för honom. Anledningen till att just pek- och bilderböcker är våra favoriter är att vi tecknar (TAKK) med sonen och målet är att även lillasyster kommer börja teckna. Då är denna typ av böcker helt fantastiska eftersom vi tränar på tecken samtidigt. Mer om mig hittar ni på min blogg.

2 reaktioner till “Sommar”

  1. Jag tänkte faktiskt något liknande när jag läste smakprovet för ett tag sedan. Boken ser verkligen fantastiskt fin ut, men… pekbok? Njae. Bilderna känns onekligen avancerade i förhållande till texten. Jag skulle vilja kalla den småbarnsbok, eller kanske ännu hellre lägga till mer text och kalla den bilderbok. Då skulle jag säkert ha lättare att uppskatta den än om jag har felaktiga förväntningar på den som pekbok.

    Det är förstås inte första gången jag har svårt med pekboksdefinitionen. Jag tycker att en pekbok är sån här. Jag tycker inte att t.ex. Äntligen-böckerna är pekböcker, trots att de kallas så…

  2. Mina barn har aldrig varit särskilt förtjusta i klassiska pekböcker, så jag kan inte direkt säga att jag är proffs inom det området, men just ”Sommar” tror jag faktiskt att de hade tyckt om som pekbok. Men som ni varit inne på beror det väl på hur man definierar ”pekbok”. Egentligen kan ju en vanlig bilderbok vara en pekbok om man använder den till att peka på bilder, även om det inte är det som är huvudsyftet. Så tänker jag mig att ”Sommar” kan användas alltså som bilderboks-pekbok, fast med det som primärt syfte.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *