Om kärleken till ett bonussyskon

Holmberg, B - Alice varannan vecka - 29671193Böcker om kärlek har alltid gjort mig lite varm i hjärtat, särskilt om unga människors kärlek till varandra, även små barns. Den kärleken är också äkta och på riktigt, bör tas på allvar. Den kärleken är känslig på ett helt annat sätt än den man känner som vuxen, får jag för mig. Det är den kanske inte, men det är lite så jag känner när jag läser om unga människors kärlekstankar.

Jag har precis läst Alice varannan vecka, en liten fin bok om Hjalmar och Alice, som är låtsassyskon. Varannan vecka bor de tillsammans med sina föräldrar; Hjalmars pappa Kent och Alices mamma Carolin.
Hjalmar är kär i Alice, men själv babblar hon mest om sin andra låtsasbror, Jimmy, som hon bor med de andra veckorna. Alice bor på andra sidan väggen i det rum som pappa Kent delat av med en riva-på-en-kvart-vägg (utifall att de måste flytta, då är det bara att slå ner den). Väggen är så tunn att Hjalmar kan ligga och lyssna när Alice andas om nätterna.

Nu ska de alla åka på semester tillsammans i tre veckor. Kent, Carolin, Hjalmar och Alice. De ska bo i en stuga och fira lite sommar.
Alice är föga intresserad av att umgås med Hjalmar på semestern och stänger mest in sig på sitt rum (där hon säkert mejlar till Jimmy, tänker Hjalmar). En dag säger Alice att hon misstänker att Kent och Carolin inte kommer att vara tillsammans så länge till, att det kanske tar slut.
Men då kommer Hjalmar inte få träffa Alice mer, det klarar han inte! Han måste få ha Alice i sitt liv!


Boken är fin, med små illustrationer bland bladen!

Kärleken mellan syskon är säkerligen en svårare kärlek än om man bara träffas i skolan eller på träningen. Hur ska man tackla att man är kär i sin, om än inte riktiga, syster?

Alice är till en början en ganska trist tjej, tänker jag. Inte så trevlig (tonårstrots, finns det något sådant?), faktiskt. Varför är Hjalmar intresserad av henne, som ändå inte bryr sig om honom nämnvärt och mest pratar om sin andra bonusbrorsa, Jimmy och stänger in sig på sitt rum.
Ja, det man inte har, det suktar man efter. Litegrann är det ju så. Alice mjuknar dock lite i slutet av boken och man anar en ljusare framtid för henne och Hjalmar.
Boken tar ju dessutom upp det ständigt aktuella ämnet, familjen. Här är det nya familjekonstellationer och det är lite så det ser ut idag, kärnfamiljen ändras och andra former av familjesituationer tar vid.

Alice varannan vecka
Författare: Bo R Holmberg
Bild och formgivning: Li Söderberg
Förlag: Rabén & Sjögren
Antal sidor: 80
ISBN: 978-91-29-67119-3
Köp: Jämför priser

Författare: Malin Skals

Jag heter Malin Skals och har alltid älskat böcker. Särskilt barnböcker har alltid legat mig varmt om hjärtat! Jag har två barn (Wilma, född 2009 och Anton, född 2013). Jag är utbildad bildlärare och studerade på Konstfack och är även mycket intresserad av illustration. Drömjobbet är barnboksillustratör. En annan av mina största drömmar är att en dag få ge ut en barnbok jag skrivit och illustrerat själv. Det är jag som ritar illustrationerna till Barnboksprat (vid olika teman etc.) och jag har även gjort headern. Följ mig gärna på instagram; wilmapalmen eller se min facebooksida; facebook.com/skalsart

2 reaktioner till “Om kärleken till ett bonussyskon”

  1. Hej, hur många är Alice och Hjalmar ungefär? Vet du någon liknande bok med samma situation fast i ungdom (15+)?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *