Bebis + bok = glädje

Som nybliven förälder såg jag fram emot att få börja läsa böcker tillsammans med Kicken, gärna så fort som möjligt. Jag testade några gånger, både med de enklaste bilderböckerna och vanliga sagor som han bara kunde lyssna till. Insåg snabbt att det va nog för tidigt. När de andra i föräldragruppen berättade om deras nattningsrutiner där sagan var en naturlig del gjorde jag ett nytt försök. Inte heller detta kändes bra. Kunde de va så att Kicken inte blivit intresserad av böcker eller var det mina förväntningar som var för höga?

”Bebis + bok = glädje” av Annette Kohkoinen handlar om att läsa för de allra minsta, för barn som ännu inte börjat krypa som det står på baksidan av boken men även för så små barn som 0-3 månader. Annette brinner för litteraturpedagogik och delar i boken med sig av sina erfarenheter och tips när det gäller läsning för riktigt små barn.

När jag läste boken slog det mig att detta är något som jag saknar. Det anordnas så mycket andra aktiviteter för småbarnsföräldrar så som babyrytmik, babysim, öppen förskola men inte något som har med böcker att göra. Annette beskriver i boken att syftet med dessa babybokprat har vart att väcka läslust hos barnet, visa föräldrarna att barnen tycker om att någon läser för dem, enkelheten i det och locka fler föräldrar och barn till biblioteket. Visst låter det bra? 

Boken ger exempel på hur upplägget på hur babybokprat (och även pyttepoesi som hon kallar träffarna för barn mellan 0-3 månader) kan se ut, vad man bör tänka på och även kommentarer från föräldrar som deltagit i träffarna. Det finns även förslag på lite ramsor och böcker som passar.

Förutom att boken har gett mig en ökad förståelse för vad det innebär att läsa en bok för de allra minsta blev jag också väldigt inspirerad till att dessa träffar! Jag ska absolut tipsa vårt bibliotek om detta och hoppas att de nappar på idén. Annars kanske det är läge att försöka ta tag i det själv? ”Bebis + bok = glädje” är i alla fall en jättebra handledning till detta!

Bebis + bok = glädje
Författare: Annette Kohkoinen
Illustratör: Sara Ljungström
Förlag: En bok för alla
Antal sidor: 68
ISBN: 9789172214996
Köp: Jämför pris

Författare: Emma Gustavsson

Mitt namn är Emma Gustavsson och jag är fantastiskt glad över att få möjligheten att dela med mig lite av mina upplevelser av barnböcker i denna blogg. I augusti 2009 fick vi en son och hans lillasyster är född i februari 2011. Vi läser dagligen, mest innan natten, och barnen leker med böcker på samma sätt som med andra leksaker. Vi har fastnat för pek- och bilderböcker trots att sonen nu börjar bli så gammal att man kan läsa historier för honom. Anledningen till att just pek- och bilderböcker är våra favoriter är att vi tecknar (TAKK) med sonen och målet är att även lillasyster kommer börja teckna. Då är denna typ av böcker helt fantastiska eftersom vi tränar på tecken samtidigt. Mer om mig hittar ni på min blogg.

5 reaktioner till “Bebis + bok = glädje”

  1. Låter som en intressant bok för oss nyblivna föräldrar. Ska genast reservera den på biblioteket.

    Tack för tipset, hade nog missat den annars.

  2. Vad bra med någon som entusiasmerar kring detta!

    Själv är jag väldigt glad att min dotter uppskattat våra lässtunder ända sedan hon var några veckor gammal. Det är roligt med böcker och att följa hur hennes relation till dem utvecklas.

  3. Tycker det är helt fantastiskt att böcker kan ha en sådan lugnande effekt på så här små barn. När vår lilla tjej är lite småkinkig tar man fram en bok och hon blir helt tyst och lugn.

  4. Visst är det tufft! Det brukar lugna även om de bara får bita på boken :-)

  5. Helt fantastiskt! Wilma älskar också böcker, till min stora glädje. Många jag berättar det för brukar höja på ögonbrynen och säga: ”men ååh vad tidig hon är med det!” Jag tror bara många tror att små barn inte kan uppskatta böcker..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *