Jag har dödat mina älsklingar

Vem hade kunnat tro att det skulle kännas så här bra att döda älsklingar? Jag talar förstås om att ”kill your darlings”, detta klassiska skrivtips som går ut på att våga stryka även sånt man gillar i sin text om det inte fyller önskvärd funktion.

Jag erkänner att jag inte alltid är kort, koncis och slagkraftig när jag skriver. Min lilla bilderbok kom upp i 25926 tecken och det är i mesta laget. Handen på hjärtat, det fanns en del som inte tillförde särskilt mycket utan mest krånglade till det hela.

Det var jobbigt ett tag. Skulle hela projektet falla på att texten blivit för lång för en bilderbok men för kort för en kapitelbok? Jag funderade till och med på att förenkla språket och låta berättelsen bli lättläst kapitelbok, men sen öppnade jag ett tomt dokument och satte igång att skriva ner berättelsen på nytt. Den blev hälften så lång, lite kortare till och med (10600 tecken i nuvarande skick, ni kan se en översikt av hela texten här intill). Det blev koncist och avskalat. Och vet ni vad? Det blev mycket bättre!

En hel del älsklingar fick gå i graven. Formuleringar jag myst åt, fyndigheter och återkopplingar jag gillade. Förhoppningsvis gjorde jag ett bra jobb att sålla ut det väsentliga och skapa mer schwung.

Författare: Helena Ferry

Jag heter Helena Ferry och gillar att läsa, skriva och dricka te. Medan barnen var små läste jag såklart mycket småbarnsböcker och skrev ofta om dem här på Barnboksprat. Jag läser fortfarande kapitelböcker med yngsta barnet. och ungdomsböcker läser jag gärna för min egen skull. Jag tycker för övrigt att vuxna borde läsa mer ungdomsböcker! Det händer att jag lobbar för det lite diskret genom att ge bort ungdomsböcker i present. Till vardags jobbar jag med att bygga webbplatser. Det praktiska arbetet med bloggen bakom kulisserna faller därför på min lott, faktiskt är jag mer administratör än skribent numera. Mer om mig finns att läsa på min vardagslivsblogg Helenas dagar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *