Besttjusaren Erin

Den japanska författaren Nahoko Uehashi har skrivit en fantasyberättelse om Erin, som vi möter som tioåring och lever i ett stridsfolks by tillsammans med sin mamma. Erins mamma har hand om några av de jättelika ormar som folket använder i strid. Men det finns något som skiljer Erin och hennes mamma från det övriga folket. Erins mamma kommer nämligen från ett vandrande folk och blir därför aldrig helt erkänd i byn. När stridsormarna som Erins mamma tar hand om dör slungas Erin in i en värld av orättvisor och kamp. Det beslutas nämligen att Erins mamma ska avrättas genom att släppas ner till vilda stridsormar, trots att det inte finns några bevis för att Erins mamma är skyldig till ormarnas död.

Erin känner desperationen växa inom sig och försöker rädda sin mamma ur vattnet med stridsormar. Men Erin kan inte göra något för att rädda sin mamma. Däremot håller de vilda bestarna på att sluka Erin också. Då gör hennes mamma något som hon säger är väldigt förbjudet. Hon visslar på ett speciellt sätt, som gör att ormarna lyder henne och låter Erin rida bort på en av ormarna.

Efter en vild färd hamnar Erin hos biodlaren Jon. Jon tar hand om henne och blir även hennes lärare. Under tiden hos honom börjar Erin få en förståelse för hur människor försöker manipulera med djur och natur och utvecklar själv en stor empati mot alla slags djur. Hon kan inte heller sluta tänka på sin mammas förhållande till stridsormarna. Varför var visslingen så förbjuden och varför kände hennes mamma en sådan medkänsla med de vilda bestarna? När Erin själv möter en annan sorts enorma djur, de flygande kungsbestarna, blir hennes frågor en aktiv del av hennes liv.

Detta är inte en bok för yngre barn. Den rekommenderade åldern, enligt förlaget, är 13 år. Boken innehåller en del hemska delar.  Men vi ser också världen med en optimistisk blick och får möta många karaktärer som visar stor omtanke mot varandra. Boken berättas främst ur Erins synvinkel (även om en del vuxna karaktärers tankar kommer in ibland) och hon visar sig vara både smart och sympatisk.

Det här är en bok som är skriven med en fantastisk förmåga att locka alla våra sinnen, trots att den bara består av text. Vi kan se ormarnas regnbågsglänsande fjäll, känna lukten av regn, känna smaken av den sista måltiden tillsammans med mor och dotter och honungen hos Jon, känna det kalla vattnet mot huden och höra en vissling som skär genom en sjö i mörker.

Detta är den första delen i en serie, vilket även titeln antyder. Serien skildrar Erin i takt med att hon blir äldre och hennes förhållande till de djur som bara ses som bestar och utnyttjas av människor. Berättelsen om Erin har även blivit animéserie i 50 delar. Du kan läsa mer om den här.


Besttjusaren – 1: Stridsormarna

Författare: Nahoko Uehashi
Svensk text: Kami Anani
Förlag: Ordbilder förlag
Antal sidor: 240
ISBN: 9789185269143
Köp: jämför priser

Författare: Emma Lindström

Jag heter Emma Lindström och tycker att det är jättespännande att få ta med dig på några av de resor jag gör i barnböckernas värld. För det mesta läser jag för mina två barn, Elis, som föddes direkt efter stormen Gudruns ankomst vintern 2005 och Olof, som föddes fredagen den 13, våren 2007. Med tanke på deras maffiga ankomst är det kanske inte helt oväntat att de älskar äventyrsfyllda böcker, men vi läser även en hel del lugna och mysiga böcker. Jag arbetar som förskollärare och har läst en läs- och skrivutvecklingskurs samt en barnbokslitteraturkurs i min utbildning. Jag tycker också väldigt mycket om att skriva själv. För tillfället har det resulterat i två böcker som jag tryckt upp för eget bruk.

3 reaktioner till “Besttjusaren Erin”

  1. Nahoko Uehashi har blivit nominerad till 2011 års ALMA-pris.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *