Ojingogo

Ojingogo framsida

Det finns en sorts berättande som jag tycker tar alldeles för lite plats i barnlitteratur på svenska, nämligen serier. För små barn är egentligen den rikliga mängden bilder perfekt för att förstå handlingen och bilderna erbjuder också barnen ett språk som man inte behöver ha knäckt den skriftspråkliga koden för att kunna tyda själv.

Matthew Forsythe har gjort något så speciellt som en hel berättelse enbart med seriebilder. Hans bok Ojingogo innehåller så gott som inget skriftspråk, utan handlingen förs helt fram av bilderna.

Ojingogo insida

Med en personlig stil, men med inspiration från sydkoreansk kultur, har Matthew Forsythe skapat en berättelse om en flicka (eller pojke om man väljer att tolka bilderna så), som går runt i ett märkligt fantasiland. En spännande sak med den här serieboken är att ingenting är självklart. Huvudpersonen träffar varelser som kan vara både vän eller fiende, det vet vi inte riktigt innan. Hur bildernas innehåll ska tolkas är inte heller självklart. Trots det skulle bildtext vara överflödigt, för det är friheten i tolkningen som är så intressant.

Enligt förlaget är detta en ”allåldersserie” för åldrarna 7-99. Men man kan nog ha glädje av boken både om man är äldre eller yngre än så. Såväl barn som vuxna kan ”läsa” den här serieboken. Eller varför inte läsa den tillsammans och bygga upp berättelsen gemensamt.


Ojingogo
Författare och illustratör: Matthew Forsythe
Förlag: Ordbilder
Originalets titel: Ojingogo
Antal sidor: 160
ISBN: 9789185269136
Köp: Jämför priser

Författare: Emma Lindström

Jag heter Emma Lindström och tycker att det är jättespännande att få ta med dig på några av de resor jag gör i barnböckernas värld. För det mesta läser jag för mina två barn, Elis, som föddes direkt efter stormen Gudruns ankomst vintern 2005 och Olof, som föddes fredagen den 13, våren 2007. Med tanke på deras maffiga ankomst är det kanske inte helt oväntat att de älskar äventyrsfyllda böcker, men vi läser även en hel del lugna och mysiga böcker. Jag arbetar som förskollärare och har läst en läs- och skrivutvecklingskurs samt en barnbokslitteraturkurs i min utbildning. Jag tycker också väldigt mycket om att skriva själv. För tillfället har det resulterat i två böcker som jag tryckt upp för eget bruk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *