Lisas och Lenas födelsedag

Lisas och Lenas födelsedagDet här var en av mina favoritböcker när jag var liten och det var väldigt roligt att få med sig den från föräldrahemmet när jag var där senast.

Lisa och Lena är tvillingar och ska snart fylla sju år. De planerar födelsedagskalas och bjuder in några barn från klassen. Det jag mindes innan omläsningen var framför allt att de pysslar ihop inbjudningskort genom att klippa ut bilder ur gamla veckotidningar och göra collage – och att deras tårta är en jättestor kringla. Uppslaget med inbjudningskorten gillade jag nog allra bäst, och där har jag också satt mina spår med en röd krita…

Den pirriga känslan av nyfikenhet och förväntan som föregår barndomens födelsedagar riktigt kastar sig ut från boksidorna och omfamnar läsaren. Man blir verkligen sugen på att fylla år, ha kalas och få presenter. Och vem skulle inte vilja ha ett så fint kalas som Lisa och Lena? De har en väldigt pysslig mamma som gör allt så fint och givetvis är det hennes idé att de ska göra egna inbjudningskort också. När jag bläddrar fram sidan med det fina födelsedagsbordet mamma dukat minns jag den väldigt väl. Vilket underbart fint dekorerat bord!

Lisas och Lenas födelsedag
Snart fyller flickorna år!

Lisas och Lenas födelsedag
Lisa och Lena gör fina inbjudningkort – de röda kritmärkena tillhör inte originalillustrationerna…

Lisas och Lenas födelsedag
Ett sånt här födelsedagsbord skulle jag också vilja ha!

Ett kärt återseende! Någon mer än jag som läste den som liten?


Lisas och Lenas födelsedag
Författare & illustratör: Grete Janus Hertz och Veronica Leo-Hongell
Förlag: Rabén & Sjögren
Antal sidor: 24
ISBN: 9129498813
Köp: på antikvariat eller låna på bibliotek

Författare: Helena Ferry

Jag heter Helena Ferry och gillar att läsa, skriva och dricka te. Medan barnen var små läste jag såklart mycket småbarnsböcker och skrev ofta om dem här på Barnboksprat. Jag läser fortfarande kapitelböcker med yngsta barnet. och ungdomsböcker läser jag gärna för min egen skull. Jag tycker för övrigt att vuxna borde läsa mer ungdomsböcker! Det händer att jag lobbar för det lite diskret genom att ge bort ungdomsböcker i present. Till vardags jobbar jag med att bygga webbplatser. Det praktiska arbetet med bloggen bakom kulisserna faller därför på min lott, faktiskt är jag mer administratör än skribent numera. Mer om mig finns att läsa på min vardagslivsblogg Helenas dagar.

6 reaktioner till “Lisas och Lenas födelsedag”

  1. Åh vad fin boken är. Jag läste den aldrig som barn, men jag har en annan bok där Veronica Leo-Hongell illustrerat som barnfavorit, Britt G Hallqvists Världens minsta hund. Jag älskade verkligen den boken, så fin och spännande.

  2. Oh, ja! Vi hade den boken med, och jag minns också hur fint och roligt det var med förberedelserna inför kalaset! Men jag har även någon minnesbild av att det var något problem kring vilka dom skulle bjuda…? Var det någon som inte blev bjuden som blev ledsen? Jag har en liten olustkänsla kring just inbjudningen, att det var något som inte gick riktigt rätt till. Kan det stämma?

  3. Ja, du har rätt, visst var det något sådant! Jag väntade lite med att svara, för jag tänkte att jag skulle hitta boken och kolla hur det var exakt, men nu har jag letat och det blev mig en övermäktig uppgift att hitta EN specifik bok i barnens bokkaos… så jag svarar ur minnet: jag tror att det var en tjej som inte blev bjuden för att Lisa och Lena fick bjuda ett visst antal och hon blev väldigt ledsen. Men sen tror jag att något barn fick förhinder så att det löste sig. Men jag håller med, det var väldigt olustigt det där med att någon inte blev bjuden, värsta kalasdramat ju!

  4. Jag älskade Lisa och Lena som barn. Både denna och ”När Lisa och Lena hade rödahund.”
    Ville alltid höra dom om och om igen 😍 nostalgi

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *