Vampyrhistorier

Jag har alltid (nåja…) varit fascinerad av övernaturliga saker som spöken, monster- och vampyrhistorier. När jag var runt tio år gammal gjorde jag en liten bok i skolan om fursten Dracula, eller Vlad Tepes som den litterära vampyrkaraktären Dracula påstås baseras på. Detta trots att Vlad Tepes inte drack blod. Han var, enligt berättelsen, en mycket ond furste från södra Rumänien som blev känd för sina grymma bestraffningsmetoder.

…ehm…nu är det här en barnboksblogg…så varför skriver jag om en ond furste från södra Rumänien…?

…jo! Jag återgår till ämnet jag började fnula på – vampyrhistorier! Jag tycker om läskiga historier och har gjort sedan jag var liten. Särskilt vampyrhistorier tycker jag är något speciellt. Särskilt om man lyckas hitta några som inte är som alla andra.

När jag var liten var jag med i Richters bokklubb (som jag inte riktigt vet om den finns kvar i den formen idag) och fick varje månad en ny bok i brevlådan. När jag fick Vampyrjakten, av Ann Hodgman, fastnade jag för vampyrhistorier, eller det är vad jag själv tror. Att det började där.
Vampyrjakten handlar om Meg och Trevor som får en ny barnvakt, Vincent. De är övertygade om att Vincent är vampyr!
Den här boken och även en uppföljare, Vampyrens ring, älskade jag verkligen! Jag blir väldigt sugen på att leta upp dem och läsa dem igen. Återkommer med bilder senare om jag lyckas hitta böckerna!

Just berättelser om vampyrer verkar aldrig gå ur tiden. Dock märker jag av ett litet uppsving just nu i och med alla tv-serier och filmer (för vuxna) som kommer som en ständig ström.

Just nu håller jag på att läsa en ny vampyrbok för barn och det kommer en recension här inom kort!

Författare: Malin Skals

Jag heter Malin Skals och har alltid älskat böcker. Särskilt barnböcker har alltid legat mig varmt om hjärtat! Jag har två barn (Wilma, född 2009 och Anton, född 2013). Jag är utbildad bildlärare och studerade på Konstfack och är även mycket intresserad av illustration. Drömjobbet är barnboksillustratör. En annan av mina största drömmar är att en dag få ge ut en barnbok jag skrivit och illustrerat själv. Det är jag som ritar illustrationerna till Barnboksprat (vid olika teman etc.) och jag har även gjort headern. Följ mig gärna på instagram; wilmapalmen eller se min facebooksida; facebook.com/skalsart

10 reaktioner till “Vampyrhistorier”

 1. Åh, då kanske du minns tv-serien ”Den lille vampyren”, eller vad den hette? Gick på tv på 80-talet och jag minns att jag var djupt imponerad. Minns egentligen inte så mycket mer, men den gjorde verkligen intryck och jag och en kompis låtsades att vi också var vampyrer, så mycket att vi nästan trodde på det själva.

  Och när jag blev tonåring älskade jag förstås Anne Rices böcker, framför allt ”En vampyrs bekännelse”. Och filmen! Åh!

 2. Ja, jag gillade en serie som hette något sådant…har dock väldigt svaga minnen. Minns mest att jag älskade den. ;)

  Jag har bara läst En vampyrs bekännelser och såklart sett filmen också. You are a killer! ;)

  Jag är fortfarande förtjust och läste senast alla Stephenie Meyers böcker i Twilightserien. :D
  Har massor av andra vampyrböcker jag vill läsa också…

 3. Jag håller på och läser en bok som jag kommer att skriva om här på bloggen snart! Vill ju inte berätta om den i förtid. :D

 4. Om det inte bara är böcker på svenska ni tittar på rekommenderar jag
  bilderboken ”Hipira – the little vampire” av japanen Katsuhiro Otomo som är utgivet på engelska av det amerikanska förlaget Dark horse.
  Den går att beställa på adlibris eller bokus om ni är intresserade.

 5. Den lilla vampyren Var en kanadensisk/tysk serie som dubbades och visades på Svt 1 ca 1987. Det var då jag föll för vampyrer. Var så kär i Ruthger som var vampyrpojken. Sedan läste jag en skojig bok i skolan som fick mig att fastna ännu mer. Har tyvärr inte lyckats hitta den igen.

  Vampyrjakten hade 2 uppföljare. Kan stolt säga att jag har alla tre.

  Jag har genom åren läst en hel del historier och sagor om vampyrer och äger själv ca40-50 böcker inriktade på dessa fantastiska varelser. Tyvärr läser jag numer mest på engelska så det är svårt att rekomendera barnböker. Om ni läser det och gillar annorlunda vampyrhistorier rekomenderar jag House of night- serien och Cirque du Freak-serien Lite äldre tonår/vuxen får nog lite het njutning av Lynsay Sands böcker.

 6. Hanna: Jo, jag veeet, att det finns en till i vampyrjaktenserien…men jag har tyvärr inte funnit den. :( Nåt tips på hur jag kan få tag i den?

  Ska börja jaga mer böcker med vampyrtema, det är ett som är säkert. :)

 7. Tyvärr inte Malin. Jag har själv sparat de jag har sedan jag var med i samma bokklubb. De är dessutom säkert nedpackade för framtida överföring till mina barn (har inga än men det kommer väl.) Antar att det är tradera, blocket eller bokbörsen som gäller. Amazon kanske har engelska upplagor. Barn & ungdomshyllor på secondhand kan oxå funka om man har tur tex myrornas.

  Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *