Pappor i barnböcker

I Tematrio – Pappor efterfrågar Lyran böcker om pappor. I barnböckernas värld har pappor ofta en ganska undanskymd roll, men det finns förstås undantag. Här är några:

Alla böcker om Alfons Åberg
Alfons Åbergs pappa måste vara den mest klassiska barnbokspappan. Var mamman är får vi aldrig veta och lika bra är det. Pappan är väldigt naturlig, varken perfekt eller dålig. Han är där och tar hand om Alfons, men ibland läser han tidningen hellre än att lyssna på honom.

God natt, Kalle!
En av de mysiga böckerna om kaninen Kalle. Varje kväll när Kalle ska sova blåser pappa i visselpipan och signalerar att toffelexpressen avgår, påstigning för samtliga passagerare. Uppehåll görs sedan i Tuggelunda och Tvättstället innan destination Drömlanda nås. Kalle har verkligen en mysigt lekfull pappa som har hittat på en så rolig läggningsrutin.

Mamm- och pappsagor
I den här boken handlar det om pappor, men också om mammor. Det är en härlig samling finurliga sagor om barn och föräldrar.

Jag är också väldigt nyfiken på Katerina Janouchs Ingrid och pappa.

Fler tips om böcker med pappor mottages gärna!

Författare: Helena Ferry

Jag heter Helena Ferry och gillar att läsa, skriva och dricka te. Medan barnen var små läste jag såklart mycket småbarnsböcker och skrev ofta om dem här på Barnboksprat. Jag läser fortfarande kapitelböcker med yngsta barnet. och ungdomsböcker läser jag gärna för min egen skull. Jag tycker för övrigt att vuxna borde läsa mer ungdomsböcker! Det händer att jag lobbar för det lite diskret genom att ge bort ungdomsböcker i present. Till vardags jobbar jag med att bygga webbplatser. Det praktiska arbetet med bloggen bakom kulisserna faller därför på min lott, faktiskt är jag mer administratör än skribent numera. Mer om mig finns att läsa på min vardagslivsblogg Helenas dagar.

9 reaktioner till “Pappor i barnböcker”

  1. Jag läser en bok nu, som jag ska recensera sedan, där det är en pappa med. Vet inte än om han har någon märkvärd roll men det visar sig. :)

  2. Jag har skrivit en bilderbok för Vombat förlag. Den heter Tyranno och handlar om Sarah, låtsasfiguren Tyranno och Sarahs pappa. Ger enligt mig en fin och nyanserad bild av Sarahs kloka mänskliga pappa.

  3. Tack för tips! Jag reserverade Tyranno på mitt bibliotek för ett tag sedan, hoppas att jag får låna den snart!

  4. Undrar också om du fått tyranno, minns inte nu om jag skickade den. I så fall vore det så klart intressant meden recension

  5. Glömde bort att nämna Danny bäst i världen, av Roald Dahl. En superfin bok om en pojke och hans pappa!

  6. Jag skulle till att tipsa om Tyranno, och ser att Tyrannos skapare också gjort det. Jag gillade Tyranno just för att den förälder vi träffade var en pappa och det gjordes ingen affär av det :-)

  7. Nejlika och gosankan! Pappan kommer på den fiffiga idén att låta Nejlika köpa valfri leksak för sina nappar. Mamman finns också med, men i bakgrunden.

  8. Danny bäst i världen har jag faktiskt, men har inte läst på mååånga år. Nejlika och gosankan borde jag titta närmare på! Har tittat på smakprov.se och den verkar fin!

  9. Pingback: Barnboksprat

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *