Flickan jag älskar heter Milena

Flickan jag älskar heter MilenaJag skäms nästan för att säga det, men jag tror faktiskt inte att jag har läst någonting av Per Nilsson tidigare. Nu är det åtgärdat!

Flickan jag älskar heter Milena har undertiteln En liten berättelse om en pojke som försöker få en flicka att se honom och det är även en bra beskrivning av handlingen. David är så kär i sin klasskompis Milena att han inte vet vart han ska ta vägen. Milena, med ögon som två svarta solar, med hår som ett gnistrande vattenfall… Problemet är att Milena knappt vet att han finns. Hur ska han få henne att se honom? Han tänker ut en avancerad plan: varje dag i en vecka ska han anstränga sig för att märkas på ett nytt sätt. Till slut måste han väl lyckas imponera på Milena?

Det här är en mysig bok om kärlek från en drömmande pojkes synvinkel. Berättelsen är enkelt men snyggt konstruerad och språket har poetiska inslag som fint fångar Davids drömmarnatur. Pija Lindenbaums illustrationer förgyller här och var (se nedan). En otroligt charmig bok!

Flickan jag älskar heter Milena
Ett uppslag ur Flickan jag älskar heter Milena, med illustration av Pija Lindenbaum

Det finns fler böcker om David och Milena! Inte som alla andra. För alltid Milena och Aldrig mer Milena?.


Flickan jag älskar heter Milena
Författare: Per Nilsson
Illustratör: Pija Lindenbaum
Förlag: Alfabeta
Antal sidor: 72
ISBN: 9789150101065
Köp: jämför priser

Författare: Helena Ferry

Jag heter Helena Ferry och gillar att läsa, skriva och dricka te. Medan barnen var små läste jag såklart mycket småbarnsböcker och skrev ofta om dem här på Barnboksprat. Jag läser fortfarande kapitelböcker med yngsta barnet. och ungdomsböcker läser jag gärna för min egen skull. Jag tycker för övrigt att vuxna borde läsa mer ungdomsböcker! Det händer att jag lobbar för det lite diskret genom att ge bort ungdomsböcker i present. Till vardags jobbar jag med att bygga webbplatser. Det praktiska arbetet med bloggen bakom kulisserna faller därför på min lott, faktiskt är jag mer administratör än skribent numera. Mer om mig finns att läsa på min vardagslivsblogg Helenas dagar.

3 reaktioner till “Flickan jag älskar heter Milena”

 1. Åh, men om du inte läst annat av Per Nilsson rekommenderar jag absolut hans ungdomsböcker!
  Jag har läst dem i utgivningstakt ungefär, så Korpens sång läste jag i mitten av 90-talet, likaså Hjärtans fröjd, och sedan har jag fortsatt med Du & du & du, Ett annat sätt att vara ung, Solprinsen, Sjutton och så vidare. Häromdagen avslutade jag Absolute Per Nilsson – the Very Best of. Inte en samlingsantologi, utan snarare ett återanvändande av karaktärer från tidigare böcker. (Milena finns faktiskt med, men typ på bisatsnivå). Rekommenderar alltså inte att du börjar med Absolute Per Nilsson, jag tyckte att det var tillräckligt knepigt att hänga med när det har gått ett drygt decennium sedan jag läste de första böckerna.
  Däremot kan jag rekommendera Ett annat sätt att vara ung, Hjärtans fröjd, Sjutton och Korpens sång. Den sistnämnda minns jag i och för sig väldigt lite av, minns bara att jag i 14-15-årsåldern tyckte att den var fantastiskt bra på det där världsomstörtande sättet. kanske jag skulle uppleva den på ett annat sätt idag…

  Men Per Nilsson är intressant som författare. Mycket för att han tar sina (ofta unga) läsare på allvar, men ännu mera för att han under åren har börjat leka allt mera med texten. Det blir lite metalitteratur mellan varven, han skriver in sig själv, han driver med sina huvudpersoner…

 2. Ja, det blir nog att utöka att-läsa-listan med ytterligare några titlar..! Förstår inte riktigt hur jag lyckats missa Per Nilsson!

 3. Jag håller helt med Ika! Per Nilsson är en av mina absoluta favoriter! Hans sätt att skriva text är annorlunda och när jag läste min första bok av honom för cirka tio år sedan tyckte jag att det var helt fantastiskt. Jag ska väl snart ge mig på Absolute Per Nilsson men kanske ska ta mig en titt i några böcker jag missat på vägen först. Jag älskar hur karaktärer från tidigare böcker dyker upp i de nya.

  Anarkai och fortsättningen på Hjärtans fröjd (The return of hjärtans fröjd) kan jag också rekomendera varmt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *