Hjälp! Jag gjorde illa Linn

 Den här boken gillar jag skarpt! Den är den första i en serie som jag upplever som bland de bästa jag läst inom denna genre av Lätt att läsa böcker. Spännande vardagsdramatik med bra handling och snyggt illustrerat.

Boken är berättad i jag-form av en pojke som går i någon klass på lågstadiet. Han vaknar på morgonen med dåligt humör vilket följer honom till skolan och även på hemvägen. Just den här eftermiddagen jobbar hans mamma extra, hon undervisar i spanska, vilket gör att han får följa med bästa kompisen Linn hem. Hemma hos Linn fortsätter pojkens dåliga humör. Han vill sitta och spela datorspel medan Linn vill leka. När hon kommer med glass är han så irriterad att han med flit skjuter stolen bakåt. Här uppstår en scen som kan upplevas lite otäck. Man kan säga att jag aldrig har sett så mycket blod i en barnbok tidigare. Utan att avslöja så mycket av handlingen så blir pojken tvungen att gå hem själv medan flickan får åka till sjukhuset. Hemvägen genom det trivsamma bostadsområdet är kort men några gatlampor är trasiga och sista biten blir mörk och obehaglig. Då hörs en spöklig röst…

Det är så mycket jag gillar med den här boken. Först och främst för att den skildrar en vanlig vardag. Barn går i skolan. Barn följer med kompisar hem. Barn har föräldrar som jobbar på knasiga tider. Jag är emot mobil åt barn men den gestaltar vår samtid då barnen sms:ar varandra. Boken kittlar även nerven för dramatik och kusligheter på ett balanserat sätt. Jag blir även förtjust i illustratörens mycket snygga och tuffa bilder. En riktigt bra bok för den som börjat läsa!

 


Hjälp! Jag gjorde illa Linn.
Författare: Jo Salmson
Illustratör: Veronica Isaksson
Förlag: Bonnier Carlsen
Utgivning: 201208
ISBN: 9789163870521
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

 

Författare: Sanna Juhlin

Mitt namn är Sanna Juhlin och jag är författare. Böcker & film är mina stora intressen i livet förutom min familj. Min make och jag har två barn tillsammans, Isabelle född 2003 och Gustav född 2007. Vi bor vid solkusten, i vackra Söråker som ligger några mil norr om Sundsvall. Under våren 2013 kommer min femte barnbok ut. ”Ett hus med många dörrar” som illustrerats av Millis Sarri och är vår andra barnbok tillsammans. Vombat heter förlaget som ger ut den. Jag blir även publicerad med min andra roman. "De Sömnlösa" kommer ut som ebok under jan/feb 2013 och är en paranormal romance - alltså en kärleksroman med övernaturliga inslag. Främst älskar jag barnböcker och vi läser mycket barnböcker i vår familj. Jag tycker om helheten av en barnbok och hur den får mig att må och känna. Jag tycker även om att se/höra mina barns reaktioner då vi läser och vi diskuterar mycket kring bilder och handling. Just nu studerar jag litteraturvetenskap på Universitet och är nybliven regionombud för Västernorrland med uppdrag från Sveriges Författarförbund. Jag är också medlem i Författarcentrum Norr där man kan boka mig till olika författarbesök.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *