Starcrossed: Hades

I mitten av mars i år läste och recenserade jag den första delen – Helena – i trilogin Starcrossed av Josephine Angelini. Nu är det del två som ska recenseras, nämligen Hades. Har man inte läst den första delen (och det ganska nyligen) kan det bli knepigt att förstå vad det är frågan om när boken börjar. Jag hade själv lite problem att minnas alla detaljer från första boken (även om jag gillade den väldigt mycket) men ganska snart kände jag mig välbekant med alla karaktärer igen.

I den första boken fick Helena reda på att hon är ättling till de grekiska gudarna. Hon har en mängd förmågor som hon efter hand upptäcker; bland annat att hon kan flyga och skapa blixtar som skadar eller dödar. På ön Nantucket där Helena bor finns även familjen Delos, som också är ett gäng gudaättlingar (förutom mamman i familjen). Helena och Lucas Delos blir förälskade, men det är inte helt lätt eftersom ödesgudinnorna har sina fingrar med i spelet. Dess gudinnor gör att personer ur de olika ätterna vill döda varandra när de ses eftersom de står i blodskuld till varandra sedan Trojanska kriget.

För att få ett slut på denna eviga blodtörst måste Helena, som visar sig vara en Nedstigare (någon som kan ta både kropp och själ med sig ner i dödsriket och vandra omkring där och sedan återvända tillbaka igen) hitta ett sätt att döda ödesgudinnorna. Nästan hela boken kretsar kring detta och de konflikter detta skapar, och hur Helena ska klara detta till synes omöjliga uppdrag. Det händer otroligt mycket i boken och det är väldigt spännande mest hela tiden. Helena och Lucas måste vara åtskilda eftersom de fått reda på att de är kusiner, men Helena kan inte låta bli att vilja ha honom ändå. Men så möter hon någon där i underjorden som är ditsänd av hennes mamma Daphne för att hjälpa henne. Det är Orion, en otroligt stor, stark och vacker man. Helt oemotståndlig. Helena känner sig dragen till honom men har samtidigt Lucas i tankarna…

Hades slutar liksom Helena ganska abrupt, man vill genast läsa mer om hur det ska gå i den här otroliga berättelsen. Tyvärr dröjer det nästan ett helt år innan den tredje delen kommer, men den som väntar på något gott får vänta länge sägs det ju!

 


Starcrossed: Hades
Författare: Josephine Angelini
Förlag: Bonnier Carlsen
Antal sidor: 500
ISBN: 9789163868696
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Helena Eriksson

Jag heter Helena Eriksson och i juli 2019 kom jag tillbaka som skribent för Barnboksprat efter en tids frånvaro. Jag längtade tillbaka och togs emot med öppna armar! Mina barn börjar bli ganska stora nu (födda 2006 och 2010), så kommande recensioner blir nog till större delen av ungdomsböcker. Det gynnar ju även mig i mitt yrke som lärare i svenska och engelska på högstadiet. För övrigt så tycker jag om jordnötsringar, choklad, att baka och att skriva brev (på de gamla hederliga viset, med papper och penna)!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *