Det borde finnas regler

I Lina Arvidssons debutbok finns både yta och djup. Huvudpersonen Mia går i åttan och är fjorton år. Hennes allra bästa vän Mirjam går i samma klass, men även kompisen Karl är en viktig person i hennes liv. Hon bor med sin mamma i en håla någonstans (gissningsvis i Skåne), sin pappa (som är alkoholist) träffar hon emellanåt.

Boken berättas i jag-form och språket känns väldigt mycket ”fjortis” precis som det ska i en bok som denna. Jag som jobbar med tonåringar känner igen mycket av uttryck, tankar och beteende hos Mia och Mirjam. Mias liv kretsar mycket kring vänskapen med Mirjam och vid många tillfällen är det ”vi” som tycker och tänker på ett visst sätt, inte bara ”jag”. Mirjam inleder ett förhållande med en 42-årig tvåbarnsfar, något som inte känns sunt alls. Det tycker inte Mia och Karl heller och bestämmer sig för att Mirjam måste ”räddas” på något sätt, något som gör att Mia och Karl börjar spionera på mannen i fråga (med varierande resultat och framgång…).

Annars är väl Mias liv som tonårstjejers liv är i största allmänhet, allt från väldigt ytliga saker som handlar mycket om utseende och image, via den första riktiga förälskelsen i till mörka tankar om arv och gener (pappans alkoholism) och funderingar på hur det skulle gå till att ta livet av sig.

Det är en småkul bok med mycket att känna igen sig i. Been there, done that (med några lyckliga undantag som tur är)!


Det borde finnas regler
Författare: Lina Arvidsson
Förlag: Gilla böcker
Antal sidor: 316
ISBN: 9789186634186
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

 

Författare: Helena Eriksson

Jag heter Helena Eriksson och i juli 2019 kom jag tillbaka som skribent för Barnboksprat efter en tids frånvaro. Jag längtade tillbaka och togs emot med öppna armar! Mina barn börjar bli ganska stora nu (födda 2006 och 2010), så kommande recensioner blir nog till större delen av ungdomsböcker. Det gynnar ju även mig i mitt yrke som lärare i svenska och engelska på högstadiet. För övrigt så tycker jag om jordnötsringar, choklad, att baka och att skriva brev (på de gamla hederliga viset, med papper och penna)!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *