Barnboksbildsutställning på Göteborgs konstmuseum

A, B, Se! är Göteborgs konstmuseums nya utställning med tema barnboksbilder som öppnar imorgon.

 
Stina Wirsén, illustration ur ABC med Rut och Knut, 2003, Göteborgs konstmuseum
Prova skor i Rut och Knuts skoaffär.

År 2012 har utnämnts som Barnkulturår i Göteborg och syftet är att främja alla barns rätt till kultur. Detta är en av anledningarna till att Göteborgs konstmuseum nu slår upp portarna till en utställning om barnboksbilder.

Museet har ett samarbete med Barnboksbildens Vänner som har donerat barnboksbilder till Göteborgs konstmuseum sedan 23 år tillbaka. Barnboksbildens Vänner är en ideell förening som  arbetar för att öka kunskapen om barnböckers illustrationer. Det finns över 2000 bilder i samlingen från ett 70-tal illustratörer.

Sex författares bilder har valts ut till denna utställning och de är sprungna ur två olika generationer. De tre klassikerna: Bertil Almqvists Barna Hedenhös (1954), Kaj Beckmans Tummelisa från 1967 och Sven Hemmels Ture Sventon i Stockholm från 1974 ställs mot tre samtida bildberättare: Stina Wirséns ABC med Rut och Knut (2003), Sara Lundbergs Vita streck (2009) och Vita streck med Öjvind (2011) samt norska Svein Nyhus Snäll från 2002.

Utställningen utgörs av olika rumsliga gestaltningar i form av originalillustrationer, väggtapeter, scenografi, ljud och installationer. Du kan prova skor i Rut och Knuts skoaffär eller testa konstmemory. Under hösten kommer barn som deltar i konstverkstaden att kunna bidra till installationen Vitas stad inspirerad av augustprisnominerade Sara Lundbergs Vita streck och Vita streck med Öjvind. Den utgörs av färgsprakande hus som 5-7 åringar har målat.

I konstverkstaden kan barn skapa hus som infogas i installationen Vitas stad.

Under sommaren hålls sagostunder för förskolegrupper och i höst kan du delta i konstverkstad, gå på allmänna visningar, familjevisningar och upptäcksfärder. Konstmuseet presenterar även föreläsningar med bl a Stina Wirsén och Svein Nyhus under hösten.

Praktisk info
I morgon, 13 juni, hålls ett vernissagekalas kl 17-20. Då är det fullt med aktiviteter på utställningen, bland annat kan du vara med och skapa ditt eget vernissagekort så att du kan bjuda in en vän till utställningen.

Utställningen är öppen 13 juni till 4 nov 2012.

Mer information finns på Göteborgs konstmuseums webbplats.

Författare: Sara H

Jag heter Sara och är en riktig biblioteksknarkare. Jag var redan som liten en bokslukare som startade med Max-pekböcker i bibliotekshyllorna för att senare gå vidare till science fiction-, psykologi- och föräldraskapshyllorna. Jag har två döttrar födda 2007 och 2011. Båda barnen delar mitt stora intresse för böcker. Yngsta dottern Stella har varit en bokälskare sedan tidig ålder, hon tycker särskilt om Stina Wirséns Vem-böckerna och böcker om fåglar. Själv har jag ett stort intresse för dinosaurier som jag har lyckats smitta ner min äldsta dotter Molly med genom ett stort antal dinosaurieböcker för barn (dock känns det som att nästan alla dinoböcker är för barn...). Jag är utbildad medie- och kommunikationsvetare och har även studerat kulturvetenskap och sociologi. Som feminist är jag noggrann med vilken bild av kön som böckerna förmedlar. Jag försöker aktivt välja böcker som jag anser stärker mina döttrars könsidentitet. Ett annat tema jag är intresserad av är HBTQ och heteronormativiteten - ett ämne som tyvärr inte så ofta finns med i barnböckerna. Till vardags jobbar jag som webredaktör/webdesigner på en webbyrå i Göteborg och jag har ett stort intresse för föräldraskap, psykologi, samhällsfrågor och jämställdhet.

En kommentar till “Barnboksbildsutställning på Göteborgs konstmuseum”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.