Bakomvärlden

Timmy sitter ensam på sitt rum. Ja, det är inte bara på rummet han är ensam för trots att hans pappa och mamma är hemma så är de ändå inte riktigt där. Mamma tittar på sjuka djur på TV och pappa bygger modelljärnväg som Timmy inte får vara med på. Inte ens när Timmy upptäcker någonting riktigt märkligt bakom sin vägg verkar pappa och mamma bry sig.

När det visar sig att det har bildats en tunnel i Timmys vägg kan han bara inte låta bli att klättra in, även om det verkar riktigt läskigt. Men på andra sidan är det verkligen ruskigt. En ödslig stuga, ser han, och en gubbe som står och häller upp något kletigt och rött i burkar. Timmy vänder tillbaka genom tunneln. Men han är fortfarande nyfiken och nästa dag tar han med sig sitt mjukisdjur Råttis och tar sig igenom tunneln igen. Men vad är det för några som lunkar omkring i den här världen? Hjälp, några björnlika varelser kommer rakt emot honom! Timmy flyr tillbaka in i tunneln och kan andas ut på sin sida av väggen. Men var är Råttis? Timmy måste ha tappat honom på andra sidan!

Världen som Timmy upptäcker är riktigt fascinerande. Hemma är Timmy ensam och har tråkigt, men vilka möjligheter finns det i den nya världen som han hittat? Samtidigt som Timmy tycker att den är jätteläskig, kan han inte låta bli att dras till den. Hela boken, med sina mörka bilder, lite vampyraktiga karaktärsstil, den ärgade bakgrunden, textens melankoli  och så förstås handlingen, andas väldigt mycket utanförskap och vilja att helt oväntat hitta värme. Om stilen EMO skulle gå att sätta på en bilderbok för barn har vi en självklar kandidat här. Bokens skapare, Lina Blixt, som även är serietecknare och konstnär ger oss en annorlunda och mörk, men ändå varm barnbok med en helt alternativ stil. Den här boken blev en av mina favoriter nästan direkt. Den enda nackdelen med den är att den tar slut lite för snabbt, jag så gärna skulle vilja läsa mer om de här dubbelvärldarna. Så snälla Lina Blixt, kom med en uppföljare!


Bakomvärlden
Författare och illustratör: Lina Blixt
Förlag: Kabusa
Antal sidor: 40
ISBN: 978 91 7355 132 8
Köp: jämför priser

Författare: Emma Lindström

Jag heter Emma Lindström och tycker att det är jättespännande att få ta med dig på några av de resor jag gör i barnböckernas värld. För det mesta läser jag för mina två barn, Elis, som föddes direkt efter stormen Gudruns ankomst vintern 2005 och Olof, som föddes fredagen den 13, våren 2007. Med tanke på deras maffiga ankomst är det kanske inte helt oväntat att de älskar äventyrsfyllda böcker, men vi läser även en hel del lugna och mysiga böcker. Jag arbetar som förskollärare och har läst en läs- och skrivutvecklingskurs samt en barnbokslitteraturkurs i min utbildning. Jag tycker också väldigt mycket om att skriva själv. För tillfället har det resulterat i två böcker som jag tryckt upp för eget bruk.

3 reaktioner till “Bakomvärlden”

  1. Varsågod!
    Och tack för en jättebra bok!
    Både jag och mina barn älskar den. Min yngsta son brukar vilja höra den minst en gång per dag, så nu kan jag den snart utantill ;)

  2. Detta har varit vår favoritbok en lång tid. En av de bästa barnböckerna som gjorts på länge! Vi kan den också utantill, men ryser fortfarande när det är som läskigast!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *