En tiger i trädgården

Nora har det tråkigt hos mormor, där finns inget att göra. Mormor berättar att det finns en tiger i trädgården, men så lättlurad är inte Nora, hon är för stor för sådana barnsligheter! Men mormor insisterar, hon tycker sig ha sett ”trollsländor lika stora som fåglar och växter som skulle kunna svälja dig hel och hållen! Och en isbjörn som tycker om att fiska, fast han var lite sur.” Eftersom det inte finns något annat att göra kan Nora lika gärna gå ut, trots att mormor bara larvar sig. Eller?

Att leka med barns fantasi kan göra den tråkigaste dag till ett fantastiskt äventyr. Vad skulle kunna finnas utanför huset och vad vore helt omöjligt? Finns det något som är omöjligt? När vi följer med Nora ut i trädgården är det som att kliva in i en djungel full av äventyr som ibland blir på gränsen till farliga. Men Nora håller hårt i giraffen Jeff och upptäcker mer än vad hon vågat ana, bara hon släpper på kontrollbehovet och känslan av att vara ”för stor”.

Texten jag citerade ovan upprepar sig tills allt blivit verklighet. En hyllning till barns fantasi och en inspiration till att hitta på egna äventyr. En bok om att det aldrig blir för sent att leka. För visst kan vardagen bli mycket roligare om det tassar omkring en tiger i närheten… Texten varierar i storlek vilket hjälper den lite mer ovana högläsaren när det är dags att betona vissa ord och meningar. Nora har ett härligt kroppsspråk och minspel och det finns mycket spännande att titta på och prata om. Skulle det här kunna hända i en trädgård nära er?


En tiger i trädgården
Författare och illustratör: Lizzy Stewart
Förlag: Lind & co (2017)
ISBN: 978-91-7663-170-6

Författare: Sofie Utahs

Bokälskande smålänning som drömmer om att skriva böcker för barn och unga. Har gillat att läsa så länge jag kan minnas. Idag blir det helst ungdomslitteratur, men har på senare år blivit intresserad av böcker för yngre åldrar. Vill medverka till en bättre bevakning av barn- och ungdomslitteratur, det finns ju så mycket bra att läsa!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *