Ett fall för Måna Gast

Ett fall för Måna Gast är första delen i en ny deckarserie som dessutom handlar om monster, något som barn uppenbarligen aldrig tröttnar på! Och vem gör egentligen det?

Måna bor i Monsterstaden tillsammans med en rad monster av skilda slag. Själv är hon ett spöke och dessutom ett spöke som är en skicklig privatdetektiv, eller hon har ju egentligen aldrig löst något brott – ännu. Måna och hennes kompis Varg går ut och knackar dörr för att se om de hittar några potentiella klienter. Först hittar de Frank som varje morgon har ett nytt berg av lila päls i sin källare och strax därefter får Måna ännu ett mysterium på halsen. Kommer hon att klara av det här?

Åh, det här var en riktigt söt liten bok, perfekt för nybörjarläsaren som fått lite flyt på läsandet. Det är korta meningar och korta kapitel och ett jättefint driv i berättelsen där du hela tiden vill läsa lite till. Det finns både charmiga snälla monster och de som är lite mer otäcka, men dem får vi bara höra talas om. Måna är ett spöke som för ovanlighetens skull är mörkrädd och inte orkar vara uppe så sent på nätterna. Istället gillar hon korsord och att läsa.

Måna är lite osäker på sig själv medan snälla Varg är hennes största påhejare som glatt säljer in henne som privatdetektiven ”som aldrig misslyckats att lösa ett brott”. Måna gör det mesta jobbet med att lösa mysterierna själv och det är spännande för läsaren att följa med och gissa hur det ska gå.

Boken är ganska rikt illustrerad med  charmiga bilder och jag gillar hur de varieras i storlek och form genom sidorna. På insidan av omslaget finns alla möjliga monster från staden porträtterade. Jag undrar vilka vi får möta i nästa del?


Ett fall för Måna Gast
Författare: Anna Hansson
Illustratör: Gustaf Lord
Serie: Mysterier i Monsterstaden (del 1)
Förlag: Rabén & Sjögren (2023)
ISBN: 9789129744514
Antal sidor: 70
Ålder: 6-9 år
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris
Recensionsexemplar från förlaget.

Författare: Veroniqa Sjöquist

Jag heter Veroniqa och är omåttligt förtjust i böcker och läsning sen barnsben. Då svämmade min bokhylla över av Fem-böcker, Wahlströms röd-gröna ryggar och allsköns hästböcker. Jag arbetar som lärare i åk F-3 och läser mycket litteratur för barn och unga på jobbet men också hemma för att hålla mig à jour och för att många böcker i den här kategorin helt enkelt är så vansinnigt bra! Att högläsa en bok för barn är så mycket mer än att bara läsa texten och titta på bilderna. Presentationen, uppläsningen och samtalet kring boken skapar en helhetsupplevelse.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *