Strömavbrottet

Strömavbrottet är andra delen i serien om Hemliga klubben. Jag har inte läst den första delen men det spelar ingen som helst roll utan den här går utmärkt att läsa fristående.

Elvira, Arvid och Leo har en trädkoja bakom sitt hyreshus, eller ett klubbhus. Eftersom hösten är här så vill de ha fina lampor i klubbhuset så att det blir lite ljust och mysigt.  Medan de fixar med lamporna går först deras granne Linnea gick ner i källaren och strax därefter kommer den arga fastighetsskötaren upp därifrån.

Arvids storasyster har berättat hur fastighetsskötaren låser in barn i källaren och matar dem med dammsoppa. När de ska tända lamporna blir det strömavbrott i hela huset och Elvira kan inte sluta tänka på Linnea. Tänk om hon blivit inlåst i källaren? Hemliga klubben måste rädda henne!

Strömavbrottet är en härligt humoristisk och spännande bok. Varför är fastighetsskötaren så arg? Hur ska de rädda Linnea utan att deras föräldrar märker något? Och samtidigt måste de äta hinkvis med glass då familjernas frysar ju lagt av under strömavbrottet. De tre vännerna har en fin gemenskap och de är nyfikna och påhittiga när de löser mysterier. Mot slutet av boken hittar de något nytt spännande som gissningsvis kommer att undersökas i nästa del.

Bilderna är verkligen jättehärliga, färgglada och uttrycksfulla och även den som inte riktigt kan läsa än kan få en bild av handlingen genom att bläddra igenom boken. Jag tänker mig att den passar både som högläsning med alla perfekta cliffhangerslut, och som läsning på egen hand då texten är enkel att hänga med i med sina korta meningar och kapitel.


Strömavbrottet
Författare: Johanna Schreiber
Illustratör: Frida Malmgren
Serie: Hemliga klubben (del 2)
Förlag: B Wahlströms (2022)
ISBN: 789132214868
Antal sidor: 98
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris
Recensionsexemplar från förlaget.

Författare: Veroniqa Sjöquist

Jag heter Veroniqa och är omåttligt förtjust i böcker och läsning sen barnsben. Då svämmade min bokhylla över av Fem-böcker, Wahlströms röd-gröna ryggar och allsköns hästböcker. Jag arbetar som lärare i åk F-3 och läser mycket litteratur för barn och unga på jobbet men också hemma för att hålla mig à jour och för att många böcker i den här kategorin helt enkelt är så vansinnigt bra! Att högläsa en bok för barn är så mycket mer än att bara läsa texten och titta på bilderna. Presentationen, uppläsningen och samtalet kring boken skapar en helhetsupplevelse.

En kommentar till “Strömavbrottet”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *