Bilderboksspaning: alla barn älskar plåster

Är det så att alla barn älskar plåster? Att en liten klisterlapp (helst med ett fint motiv) kan lösa de flesta problem? Är det så att barn har en inbyggd färdighet att komma på anledningar till att vuxna ska ge dem plåster? Troligen.

På sistone har vi läst tre böcker om plåster och alla verkar ha samma storyidé: en karaktär är skadad, det kommer blod och hen får ett plåster. En annan karaktär får se det och vill också ha. Alternativt hittar karaktärerna plåsterlådan och plåstrar om sig själva. Boken slutar med att vi ser mer plåster än hud på karaktärerna.

Vardagsdramatik får ett lyckligt slut med en universallösning som kan få de flesta barn att känna sig tröstade. Ibland mirakulöst på några sekunder. Det här med plåster verkar vara ett gemensamt intresse för barn och om du har någon i din närhet som inte avviker från trenden kommer här tre boktips:

”Plåster överallt” av Klara Persson och Ulrika Gustafsson. I den här boken pratar läsaren med ett lejon och vill ha en kram. Men lejonet vill inte, det blöder nämligen på benet. Lösningen? Plåster! För de yngsta barnen, kanske innan de själva hunnit få första plåstret?

”Nisse och Nora plåstrar om” av Emilie Andrén och Lisa Moroni. Nora kör elefanten i en vagn när den plötsligt börjar rulla ned för en backe. Både Nora och vagnen trillar och både Nora och elefanten får varsin bula på huvudet. Nisse kommer för att trösta. Och plåstra om.

”Alla tre får plåster” av Maria Nilsson Thore. Valle har något att visa på sitt ben. Ett plåster! Ester vill också ha plåster och vet var plåsterlådan finns. Snart är det plåster överallt, fröken undrar vad som hänt och alla tre får berätta den ena hemska anledningen efter den andra till varför de har plåster.


Plåster överallt
Författare: Klara Persson
Illustratör: Ulrika Gustafsson
Förlag: Lilla Piratförlaget (2022)
ISBN: 9789178133482

Nisse och Nora plåstrar om
Författare: Emilie Andrén
Illustratör: Lisa Moroni
Förlag: Alfabeta (2015)
ISBN: 9789150116977

Alla tre får plåster
Författare och illustratör: Maria Nilsson Thore
Förlag: Bonnier Carlsen (2020)
ISBN: 9789178036271

Författare: Sofie Utahs

Bokälskande smålänning som drömmer om att skriva böcker för barn och unga. Har gillat att läsa så länge jag kan minnas. Idag blir det helst ungdomslitteratur, men har på senare år blivit intresserad av böcker för yngre åldrar. Vill medverka till en bättre bevakning av barn- och ungdomslitteratur, det finns ju så mycket bra att läsa!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *