Demokrati

Demokrati. Ett viktigt ord med stor innebörd. I den här boken lär läsaren sig om vad demokrati betyder och innebär, om dess historia och hur den påverkar Sverige idag. Med hjälp av Rädda barnens ungdomsförbund får vi en lätt genomgång och framför allt peptalk för att unga också kan påverka och att förbundet jobbar för att alla från 16 år ska få rösta.

Sveriges första demokrati, som infördes i någon form 1866, innebar att bara män som tjänade mer än 800 riksdaler om året fick rösta. Det innefattade endast 20 % av männen. 1909 utökades den röstberättigade gruppen män men det fanns fortfarande vissa krav. Först 1921 fick kvinnor rösträtt. Vad händer framöver? Kommer åldersgränsen sänkas?

Boken tar upp yttrandefrihet, motsatsen till demokrati, barnkonventionen och andra lagar som skyddar barn, riksdag, regering och hur val i Sverige går till. Det är inspirerande och informativt och en bra uppladdning inför höstens val när nyhetsflödena kommer översköljas av debatter, löften och kampanjer.


Demokrati
Redaktör: Emelie Olofsson
Serie: Du kan!
Förlag: Hegas (2022)
ISBN: 9789180085083
Antal sidor: 41

Författare: Sofie Utahs

Bokälskande smålänning som drömmer om att skriva böcker för barn och unga. Har gillat att läsa så länge jag kan minnas. Idag blir det helst ungdomslitteratur, men har på senare år blivit intresserad av böcker för yngre åldrar. Vill medverka till en bättre bevakning av barn- och ungdomslitteratur, det finns ju så mycket bra att läsa!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *