Adelina & de rockiga sockorna

Nu är Adelina tillbaka i en ny bok. Vi har tidigare läst om Adelina i boken Adelina och gosedjursfesten som vi recenserat här.

Den 21 mars är det rocka sockorna-dagen och då uppmärksammar vi allas lika värde och hur det är berikande med olikheter genom att ha olika strumpor på oss.

I Adelina & de rockiga sockorna får vi återigen träffa Adelina som har downs. Hon berättar om rocka sockorna och lite om dess bakgrund i början av boken och sedan får vi följa henne under den dagen.

Det är rocka sockorna-dagen och vilka strumpor ska hon ha på sig? Adelina väljer och funderar om hon ska ha de pricka eller de som ser ut som krokodiler. Den här dagen ska hon åka med mamma och pappa till mormor och morfar på deras sommarställe och tillsammans med flera släktingar ska de fira rocka sockorna-dagen.

De ska fika och åker en tur med båten men när de är ute på vattnet så börjar båten läcka! Som tur är hinner de ta sig i land innan det kommer in allt för mycket vatten.

När det är dags att sova den kvällen reflekterar Adelina över alla olikheter som hennes släktingar har och hur de är tillgångar och att det var deras olikheter som gjorde att dagen blev bra trots att det gick hål i båten.

Den här boken har precis som den förra tydliga bilder som visar vissa ord från det uppslaget på teckenspråk. Det kan vara så att det tar längre tid för personer med downs att lära sig prata och då är teckenspråk ett bra hjälpmedel som språkstöd. Det finns även en QR-kod som länkar till en film där Adelina visar hur man gör tecknen.

Boken är fint illustrerad av Johanna Arpiainen med färgrika och glada bilder och jag kan varmt rekommendera den här boken.


Titel: Adelina & de rockiga sockorna
Författare: Linda Wenthe
Illustratör: Johanna Arpiainen
Förlag: Triumf förlag
ISBN: 978-91-89083-47-9
Kan köpas hos Adlibris, Bokus eller i den vanliga bokhandeln.
Tack till förlaget för recensionsexemplar.

 

Författare: Malin Tuvesson

Tvättäkta boknörd med författardrömmar och näsan i en (eller flera) böcker. Tvåbarnsförälder som gillar att dra med barnen in i böckernas värld, till bokbussen, in på biblioteket eller till bokhandlar. Folkhögskoleelev som skriver på eget manus och hoppas bli utgiven för att bocka av den där enda grejen på sin bucketlist. Skåning, kvinna och åttiotalist. Crazy cat lady, älskar pommes och snö. Bara några nyanser av det som är Malin.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *