Världens värsta moster

Världens värsta moster är andra delen i serien om Vargis och alltså uppföljaren till Monstret på vinden som vi skrivit om tidigare här på bloggen.

Vargis är ett slags vargliknande monster med förmågan att ändra storlek samt en förkärlek för smutsiga strumpor. Han kom till Libby via en slags portal från en annan värld och bor nu med henne och hennes elaka styvmor, elaka styvbror samt frånvarande och undfallande pappa.

I den här boken kommer hennes styvmoster Ilda på besök, hon är hunduppfödare och har i åratal velat vinna ett särskilt exklusivt pris. Hon får syn på Vargis och inser att vinsten kan vara inom räckhåll så hon tar med sig Vargis och barnen hem till sig men det blir inte riktigt som någon tänkt sig.

Böckerna om Libby och Vargis innehåller en ganska svartvit ondska där den ena skurken är ondare än den andra. Det är lite snor- och prutthumor men även en del moraliska frågor väcks och förutom Libbys uppenbart dysfunktionella familj finns där också en potentiell etisk diskussion kring djurförsök. Vargis är himla söt så det är dock roligt att läsa om hans hyss och egenheter. Boken är  spännande med ett fint driv i texten och det finns ett par målande bilder här och var som förgyller berättandet ytterligare.

I den här boken besannas nästan en av Libbys värsta farhågor så frågan är om en eventuellt tredje bok mer fokuserar på de tokigheter Vargis ställer till med. Jag hoppas det i alla fall för annars kan det nog bli tjatigt att läsa mer om Libby och Vargis men det finns absolut mer stoff att hämta kring de här två annorlunda kompisarna!


Världens värsta moster
Författare: Lindsay J. Sedgwick
Illustratör: Josephine Wolff
Förlag: B Wahlströms (2021)
ISBN: 9789132213434
Antal sidor: 162
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris
Recensionsexemplar från förlaget.

Författare: Veroniqa Sjöquist

Jag heter Veroniqa och är omåttligt förtjust i böcker och läsning sen barnsben. Då svämmade min bokhylla över av Fem-böcker, Wahlströms röd-gröna ryggar och allsköns hästböcker. Jag arbetar som lärare i åk F-3 och läser mycket litteratur för barn och unga på jobbet men också hemma för att hålla mig à jour och för att många böcker i den här kategorin helt enkelt är så vansinnigt bra! Att högläsa en bok för barn är så mycket mer än att bara läsa texten och titta på bilderna. Presentationen, uppläsningen och samtalet kring boken skapar en helhetsupplevelse.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *