Mästertjuvarna – Den första stölden och Det falska slottet

Sanna Norlin debuterade våren 2021 med Den första stölden, första delen i serien Mästertjuvarna. Ett drygt halvår senare kom Det falska slottet, andra delen i serien, där vi får fortsätta att följa hederstjuvarna Vega och Dante när de ger sig in på ännu ett Robin Hood-uppdrag för att hjälpa en av samhällets svagare personer.

Det här är två härligt fartfyllda böcker där spänningen i de uppdrag barnen ger sig ut på, men också spänningen mellan de två och till andra personer runt om dem, ger ett fint framåtdriv utan att någonsin bli för hastigt.

Jag uppskattar att båda barnen får ta lika mycket plats och att de turas om att initiera stölderna och att vara den drivande kraften. Det är härligt att se barn som, även om det de gör alltid är för att hjälpa andra, ändå bryter mot den präktiga “gör så här”-anda som ofta genomsyrar dagens barnböcker där pedagogiska eller fostrande pekpinnar ofta gömmer sig i berättelserna.

Här tillåts i stället fantasin att sväva ut i ett “tänk om” där Pippi-fanan med “jag gör som jag vill så länge jag inte skadar någon annan” vajar högt.

I samband med utgivningen av del två, och i spänd förväntan inför del tre som släpps hösten 2022, har vi fått äran att intervjua författaren Sanna Norlin här.

 


Den första stölden (del 1 – Mästertjuvarna)
Författare: Sanna Norlin
Förlag: Lind & Co (2021)
ISBN: 9789179035419
Antal sidor: 182
Kan köpas hos Adlibris, Bokus med flera.

Det falska slottet (del 2 – Mästertjuvarna
Författare: Sanna Norlin
Förlag: Lind & Co (2021)
ISBN: 9789179035785
Antal sidor: 191
Kan köpas hos Adlibris, Bokus med flera.

Författare: Helena Ziherl

Livstida boknörd som kämpar på med mina författardrömmar och skriver både för vuxna och för barn medan jag läser, lyssnar på ljudböcker och högläser för mina egna två skruttisar. Turligt nog verkar de ha ärvt glädjen i böcker till den grad att den yngre länge försökte att även äta upp dem. Stockholmare som hamnade i Genève i nitton år, där jag jobbade med utvecklingsfrågor, innan flytten bar av till Malmö för kärleken och snålblåsten vid havet i Västra Hamnen. Jag älskar att göra olika röster när jag läser högt och väljer helst normkritiska böcker med tonvikt på mångfald, stjärnfamiljer och jämställdhet men ser gärna att de ändå är välskrivna med humor, och alltid, alltid, från ett barnperspektiv!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *