Astera och basketskorna

Astera och basketskorna är Kaly Halkawts debut med illustrationer av Sofia Falkenhem.

Astera har flyttat till Eskiltuna i Sverige för ett år sedan men det är svårt att hitta sin plats. Hennes bror har gått med i basketlaget och kan inte ägna lika mycket tid till Astera längre och det gör att hon känner sig vilsen. Mamma jobbar mest hela tiden dessutom och hon saknar sin pappa jättemycket.

Efter sommarlovet blir allt fel i skolan med den nya läraren. Det är svårt att hålla sig lugn, trots att Astera vet att hon ska  göra det, men ibland blir det för mycket. Ibland kan hon bli så ilsken att hon skriker på folk. Det får man ju inte men det är svårt att tygla den där ilskan när den vill ut. Läraren är nog ganska lik Astera på det viset men kan åtminstone be om ursäkt.

När Asteras storebrors dyra  basketskor försvinner så måste Astera hitta ett sätt att kunna köpa nya skor. Hon blir vän med tvillingarna Evin och Aram och tillsammans bildar de ett band. De tränar tillsammans för en kommande talangtävling som de bara måste vinna eftersom det skulle göra att Astera kan köpa nya skor.

Boken vänder sig till barn i åldern 6-9 år men kan även passa bra för barn i något högre ålder då jag känner att boken öppnar upp för samtal kring känslor som kan komma exempelvis vid stora förändringar, kring saknar, oro, vänskap och avundsjuka. Boken fungerar bra som högläsningsbok eller som en kapitelbok för läsaren som börjat bli lite mer van vid att läsa själv. Boken är illustrerad med någon bild på varje sida och det gör det lättare att läsa den här ”tjocka boken” och kan säkert sporra på en ung läsare till att känna det som en god prestation att ha läst en bok som har 186 sidor. Boken öppnar upp för fler delar i en serie och det får vi hoppas att det blir.


Titel: Astera och basketskorna
Författare: Kaly Halkawt
Illustratör: Sofia Falkenhem
Förlag: Bonnier Carlsen
ISBN: 978-91-7975-368-9
Kan köpas på Bokus eller Adlibris med flera.
Tack till förlaget för recensionsexemplar.

Författare: Malin Tuvesson

Tvättäkta boknörd med författardrömmar och näsan i en (eller flera) böcker. Tvåbarnsförälder som gillar att dra med barnen in i böckernas värld, till bokbussen, in på biblioteket eller till bokhandlar. Folkhögskoleelev som skriver på eget manus och hoppas bli utgiven för att bocka av den där enda grejen på sin bucketlist. Skåning, kvinna och åttiotalist. Crazy cat lady, älskar pommes och snö. Bara några nyanser av det som är Malin.

En kommentar till “Astera och basketskorna”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *