När jag var stor och du var liten

Jujja Wieslander är en av författarna bakom de världskända barnfavoriterna Mamma Mu och Kråkan.

Emma AdBåge är illustratören, författaren och serieskaparen som bland annat fått Augustpriset för den fina bilderboken Gropen.

När jag var stor och du var liten sammanstrålar de för första gången i en berättelse om hur kämpigt det kan kännas för lillasyskonet att aldrig komma ikapp sitt storasyskon trots att hen ju också fyller år efter år efter år. Och varför är lillasyskonet egentligen inte med på bilderna från när storasyskonet var yngre?

Berättelsen är vardaglig och igenkänningen stor.  Det här är frågor som ofta förekommit hemma hos oss när min yngsta undrar vart hon är på diverse bilder och ofta pratar om när hon kommer bli större än storasyster, medan storasyster rättar och säger att hon alltid kommer vara störst, och sen börjar räkna: när jag blir sju år så är du fem, när jag blir tio så är du åtta, mamma, hur gammal är lillasyster när jag är tjugo?

Det var därför ingen överraskning att boken mottogs väl här hemma. Lillasyster lyssnade förundrat och kollade noga på bilderna, och varje detalj diskuterades ordentligt mellan de två. Storasyster protesterade när ”liten” i boken börjar prata om hur det var när hon var störst, precis som ”stora” sedan gör på nästa sida.

Texten är mitt i prick och den vardagliga situationen beskrivs så fint genom illustrationerna med de väldigt talande ansiktsuttrycken. Jag gillar hur mamman alltid finns i närheten, upptagen med vardagsbestyr men alltid med ett öra uppmärksamt riktat mot barnen. Hennes reaktioner förhöjer ytterligare eskaleringen av konflikten, trots att mammans reaktioner endast syns i hennes ansiktsuttryck och kroppsspråk då hon aldrig pratar eller interagerar med barnen utan låter dem diskutera, bli osams och lösa problemet med framtiden själva.

Syskonkärleken visas också tydligt, speciellt i de sista uppslagen, när den ständigt närvarande rivaliteten ger plats för dans och glada planer för när de blir hundra år.

Jag tror att det här är en bok som passar alla barn som har ett syskon och även barn som inte har det men som har något barn i sin närhet som är yngre eller äldre och någonsin har funderat över det här med vart de fanns innan de fanns.


När jag var stor och du var liten
Författare: Jujja Wieslander
Illustration: Emma AdBåge
Förlag: Rabén & Sjögren (2021)
ISBN: 9789129729153
Kan köpas hos Adlibris, Bokus med flera.

Författare: Helena Ziherl

Livstida boknörd som kämpar på med mina författardrömmar och skriver både för vuxna och för barn medan jag läser, lyssnar på ljudböcker och högläser för mina egna två skruttisar. Turligt nog verkar de ha ärvt glädjen i böcker till den grad att den yngre länge försökte att även äta upp dem. Stockholmare som hamnade i Genève i nitton år, där jag jobbade med utvecklingsfrågor, innan flytten bar av till Malmö för kärleken och snålblåsten vid havet i Västra Hamnen. Jag älskar att göra olika röster när jag läser högt och väljer helst normkritiska böcker med tonvikt på mångfald, stjärnfamiljer och jämställdhet men ser gärna att de ändå är välskrivna med humor, och alltid, alltid, från ett barnperspektiv!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *