Kid spy – Den stora uppgörelsen

Äntligen är Mac B tillbaka med den tredje boken som blivit översatt till svenska! Som vi har väntat!

I den här boken har drottningen av Englands korpar blivit stulna och det betyder att Mac B, vår mästerspion, måste hjälpa till att lösa fallet.

Precis som i de första två böckerna så utspelar det sig på åttiotalet och drottningen av England ringer till Mac B och vill ha hjälp för hennes korpar, som hon har på Towern, har blivit stulna. Då reser Mac B till England för att hjälpa henne. Äventyret för Mac B bland annat till Nordpolen där en isbjörn jagar honom så han springer och gömmer sig i en låda med fisk. I lådan blir han förd till en båt.

Precis som i de tidigare böckerna så är det KGB-agenter som jagar honom och, drottningen av Englands hund, Freddie är så klart med igen och hjälper Mac B att lösa mysteriet och hålla sig trygg på äventyret.

Boken är rolig och har många roliga minnen för föräldrar som är födda på 70/80- talet vilket skapar nostalgi vid högläsning. Boken är dessutom, precis som de tidigare två böckerna, skriven så att den talar direkt till läsaren. Ofta talar protagonisten, Mac B, direkt till läsaren och berättar hur det var på 80-talet. Hur det fanns fast telefon och hur det fanns tecknade serier att se på tv men att det var repriser. Boken är otroligt pratig i sitt sätt att berätta och det är underbart roligt och gör att jag som läsare, och min nioåring som läsare, vill läsa mer. Med otroligt korta kapitel, ibland bara en sida, så känns det som om man kommer genom boken i en rasande fart.

Jag kan varmt rekommendera den här serien till barn i lågstadieåldern eller som högläsning. Eftersom Mac B får hjälpa till att lösa äventyr som tar honom till olika länder och det illustreras med kartor och flaggor i böckerna så känns det som om barnen lär sig saker utan att de tänker på det som något tungt och tråkigt som historielektioner ibland kan vara. Det är dessutom en chans för barnen att få inblick i hur det var när föräldrarna var barn och vem tycker inte om att läsa om ubåtar och wrestling?

Vi har tidigare recenserat böcker om Mac B här och här.


Titel: Kid spy – Den stora uppgörelsen
Författare: Mac Barnett
Illustratör: Mike Lowery
Förlag: Lilla piratförlaget
ISBN: 978-91-7813-170-9
Kan köpas hos Adlibris och Bokus med flera
Tack till förlaget för recensionsexemplar.

Författare: Malin Tuvesson

Tvättäkta boknörd med författardrömmar och näsan i en (eller flera) böcker. Tvåbarnsförälder som gillar att dra med barnen in i böckernas värld, till bokbussen, in på biblioteket eller till bokhandlar. Folkhögskoleelev som skriver på eget manus och hoppas bli utgiven för att bocka av den där enda grejen på sin bucketlist. Skåning, kvinna och åttiotalist. Crazy cat lady, älskar pommes och snö. Bara några nyanser av det som är Malin.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *