Titta 10 djur

En bok vi läst många gånger på sistone är Björn Bergenholtz ”Titta 10 djur”. Han har tidigare gjort serien ”Känn igen 25 xxx” och den här nya serien med bara 10 objekt beskrivs som naturböcker till småsyskonen till dem som läst 25-serien.

”Titta 10 djur” är en mycket enkel faktabok för de allra yngsta. Varje uppslag presenterar ett nytt djur och några få ord om det, till exempel att igelkotten har tusentals taggar eller att grodan gillar att bada. Uppslagen inleds med texten ”Titta!” och det tror jag en liten läsare tolkar som en tittutlek med djuret vilket verkar vara uppskattat.

Min nyblivna 1-åring har kommit krypande med denna bok många gånger sedan vi lånade den på bibblan för några veckor sedan. Mest gillar hon igelkotten och de sticksiga taggarna och hon bläddrar snabbt fram till just det uppslaget. Illustrationerna består endast av ett djur per uppslag, men det är detaljrikt och verklighetstroget vilket jag tycker tar läsaren på allvar. Det här kan bli en första guide till upptäcktsfärder i skogen. Djuren vi möter kan vi se i en svensk skog eller äng men kan vara svåra att få syn på om en inte stannar upp och väntar. Bokens koncept känns bra och Bergenholtz tar det nyfikna barnet på allvar genom fakta och illustrationer. Jag ser fram emot att läsa fler böcker i serien:

  • Titta 10 djur (2020)
  • Titta 10 blommor (2020)
  • Titta 10 småkryp (2021)
  • Titta 10 fåglar (2021)

    Titta 10 djur
    Författare och illustratör: Björn Bergenholtz
    Förlag: Rabén & Sjögren (2020)
    ISBN: 9789129725131

Författare: Sofie Utahs

Bokälskande smålänning som drömmer om att skriva böcker för barn och unga. Har gillat att läsa så länge jag kan minnas. Idag blir det helst ungdomslitteratur, men har på senare år blivit intresserad av böcker för yngre åldrar. Vill medverka till en bättre bevakning av barn- och ungdomslitteratur, det finns ju så mycket bra att läsa!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *