Jag är här

Idén bakom Jag är här av Maria-Pia Gottberg, bygger på ett set av dockor som används av förskolor för arbete med känslor. Dockan säljs i set om sex olika känslor (glad, arg, rädd, ledsen, sur och lugn) och dessa känslor återspeglas fint i berättelsen.

Berättelsen handlar om barnet Tuva som fyller år och i present har önskat sig en superhjälte, som hon har sett i en affär, men mamman, som oftast genom berättelsen är mer upptagen av sin telefon än med Tuva, har inte varit tillräckligt uppmärksam och köpt dockan som satt bredvid. Dockan Friendy.

Tuva blir först väldigt besviken och kastar dockan på golvet, men snart nog inser hon att Friendy kan prata och efter att Friendy fint frågat ifall Tuva vill bli hennes vän, så ändrar Tuva uppfattning. Hon tar med Friendy till förskolan, där dockan hjälper Tuva att sätta ord, utan att mästra henne, på vad det är hon känner vid olika situationer under dagen.

 

På slutet av dagen konstaterar Tuva att Friendy är en superHJÄLPTE för att känslor är superkrafter som har hjälpt Tuva hela dagen. Tuva ger Friendy manteln från superhjältedockan, som hon fick som extra-present när hon kom hem, och morgonens stora besvikelse visar sig ha blivit en fullträff.

Boken har rätt mycket text men den är lättförståelig och flyter så pass väl att även min treåring lyssnar hela berättelsen. När jag tog fram flera böcker för att skriva recensioner tidigare i dag, så ville hon att jag skulle läsa just denna ännu en gång.

Att lära sig uttrycka känslor är viktigt och att känna att alla känslor är accepterade, även om en inte alltid kan låta känslorna bestämma, ännu mera så. Vid ett tillfälle blir Tuva så arg att hon knuffar sin bästis och detta tas upp som en av frågorna att diskutera vidare runt i slutet av boken, där också flera olika känslor står uppradade för vidare diskussion.

Boken rekommenderas både att läsas hemma och på förskolor, och jag kan tänka mig att setet med de sex dockorna är ett väldigt bra hjälpmedel för förskolornas pedagogiska arbete.

 


Jag är här
Författare: Maria-Pia Gottberg
Illustratör: Lisa Lanning
Förlag: Friendy & Co. (2021)
ISBN: 9789198298840
Kan köpas hos Friendy (bäst pris) eller Bokus.

Författare: Helena Ziherl

Livstida boknörd som kämpar på med mina författardrömmar och skriver både för vuxna och för barn medan jag läser, lyssnar på ljudböcker och högläser för mina egna två skruttisar. Turligt nog verkar de ha ärvt glädjen i böcker till den grad att den yngre länge försökte att även äta upp dem. Stockholmare som hamnade i Genève i nitton år, där jag jobbade med utvecklingsfrågor, innan flytten bar av till Malmö för kärleken och snålblåsten vid havet i Västra Hamnen. Jag älskar att göra olika röster när jag läser högt och väljer helst normkritiska böcker med tonvikt på mångfald, stjärnfamiljer och jämställdhet men ser gärna att de ändå är välskrivna med humor, och alltid, alltid, från ett barnperspektiv!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *