Barnens bästa bibel

Det finns en ny svensk barnbibel på marknaden. Med avstamp i Jesu födelse berättas först de gammaltestamentliga texterna som Noas ark, Mose i vassen, David och Goliat. Berättelser som också Jesus fick höra som liten. Därefter följer det som sedan blev Nya testamentet.

Ett drygt 40-tal berättelser har valts ut, liksom böner, psalmer och bibelord som sätter texterna i ett större sammanhang, både innehållsmässigt och kulturellt.

Att läsa bibeln kan kännas härligt eller provocerande beroende på vilken sida av myntet man står på. När jag bläddrar i boken känner jag att det inte spelar någon roll om du är religös eller inte. Boken öppnar för samtal och både det ena och det andra diskuteras under läsning så som själva skapelsen, döden, kvinna och man, olikheter, fattigdom, orättvisor och religion i sig osv. Jag är inte religös men tycker att det är intressant med religion och utmaningen är att ha en öppen dialog med barnen utan att påverka demför mycket.

Upplägget på denna bok känns bra då Sören Dalevi skriver på ett enkelt och oprackande sätt. Det är olika berättelser i boken och även klassiska psalmer. Man behöver inte sträckläsa boken om man inte vill.

Marcus-Gunnar Petterssons illustrationer är som vanligt detaljrika, lockande och spännande.

För Sören Dalevi, biskop i Karlstad stift, har grundtexterna och nyskapandet varit de två viktigaste grundpelarna i skapandet av en ny barnbibel som kan föra det kulturarv som bibeltexterna är, vidare in i vår tid.

Sören Dalevi: ”Jag har översatt berättelserna från grekiska och hebreiska och sedan arbetat med dem och byggt på utifrån ett barnperspektiv. Det roliga är att Marcus-Gunnar har samma barnperspektiv.  Vi tycker båda två att det är väldigt viktigt att ta barnen på allvar och inte väja för de svåra frågorna. Jag tycker att det är ett unikt samarbete, och jag tror det kommer att synas på slutresultatet.”

Marcus-Gunnar Pettersson: ”Jag växte upp med de här berättelserna, och de är fortfarande en viktig del av mig. Det är ett både ärofyllt och svårt uppdrag att balansera mellan att både utmana och respektera människors föreställningar.

En fin bok som passar bra för högläsning.


Titel: Barnens bästa bibel
Författare: Sören Dalevi
Illustratör: Marcus-Gunnar Pettersson
Förlag: Speja förlag
ISBN: 9789188167477
Kan köpas på AdlibrisBokus och där böcker säljs.
Tack till förlaget för recensionsexemplar.

 

7 reaktioner till “Barnens bästa bibel”

 1. Det här är en politiskt korrekt bok – inte en Bibel i dess bästa bemärkelse. Köp den inte till dina barn om du vill att de ska få höra Guds ord.

 2. Hej Maria,
  Tack för din kommentar. Du har helt rätt i att det inte är en bibel rakt upp och ner utan en förenkling och en rikligt illustrerad bok.
  En mycket fin läsning enligt mig.

  Mvh
  AC

 3. Fruktansvärt hemska bilder för en 4-5 åring som sitter med boken själv. Direkt olämplig för barn.
  Däremot förstår jag att den är intressant för en vuxen.
  För mig bör en barnens bibel spegla tillit och kärlek, hopp och tro. Inte avhuggna öron och vapen på var och varannan sida. Varför ska vi pracka på våra barn all världens ondska? Låt barn få vara barn!

 4. Fruktansvärt hemska bilder för en 4-5 åring som sitter med boken själv. Direkt olämplig för barn.
  Däremot förstår jag att den är intressant för en vuxen.
  Varför ska vi pracka på våra barn all världens ondska? Låt barn få vara barn!

 5. Tack Maria för din kommentar och förstår din känsla. Ålder på boken är satt 6-9 år.
  Har du läst den med en fyra/femåring? Vore intressant att höra upplevelsen.

 6. Tack för info, såg inte att åldern var utsatt. Om man läser den för barn blir det självklart en helt annan sak. Min tanke var att den var olämplig för 4-5 åringar att bläddra själva i.
  I kyrkan brukar vi skänka biblar till just 5 åringar nämligen.

 7. Åldern var inte utsatt så ska nog göra det i fortsättningen när jag skriver recensioner.
  De barn jag läste den med upplevde inte illustrationerna så men de var också några år äldre och därför blev jag nyfiken på upplevelsen hos det yngre barnet.
  Tack för att du tog dig tid.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *