Mitt hjärta borde slå någon annanstans

Madeleine tror inte att de hon bor med är hennes riktiga föräldrar. Hon är så olik dem att det måste blivit något fel på BB. Därför har hon ett uppdrag under sommarlovet efter nian: att hitta de rätta föräldrarna. Sedan måste hon reda ut om hon är gravid (eftersom hon vaknade upp bredvid skolans töntigaste kille och inte visste hur det gick till) och hur hon ska göra med det faktum att hon kommit in på naturbruksgymnasiet fastän hon vill gå estet.

Att vara tonåring handlar mycket om att söka sin identitet och sitt sammanhang. Detta behandlas i många ungdomsböcker men jag tycker att Mia Öström gör det extra bra. Liksom i hennes tidigare bok Vacuum kretsar Mitt hjärta borde slå någon annanstans kring detta och oroligheten och vilsenheten i att inte vara säker på sitt sammanhang. Kompisen Alice hjälper Madeleine i sökandet men tycker att det går lite för långt. Särskilt när Madeleine ska försöka ta sig in i sjukhusets register för att ta reda på vilka som har samma födelsedag som hon.

Madeleine är en karaktär att känna igen sig i. Hon är en grubblare som bestämt sig för att ta reda på sanningen, även om hon ibland kanske blir lite väl enkelspårig och låst vid vad hon tror är sanning. Det är skönt att hon får fortsätta vara en lite naiv och tunnelseende karaktär, men samtidigt växer något annat fram i henne.

Jag tyckte bättre om Vacuum men Mitt hjärta borde slå någon annanstans är läsvärd. Öström skriver riktigt bra och i den här boken väver hon genom Madeleines intresse in filmtermer som voice over, scenbeskrivningar och bildperspektiv. Texten är inget filmmanus utan en lättillgänglig romantext med många fina passager. Boken har ett trovärdigt tilltal som många vilsna personer kan känna igen sig i och samtidigt är författaren mån om virvlande, förvirrande tonårstankar och vikten av att få söka sitt eget jag.


Mitt hjärta borde slå någon annanstans
Författare: Mia Öström
Förlag: Gilla böcker (2019)
ISBN: 9789178130702

Författare: Sofie Utahs

Bokälskande smålänning som drömmer om att skriva böcker för barn och unga. Har gillat att läsa så länge jag kan minnas. Idag blir det helst ungdomslitteratur, men har på senare år blivit intresserad av böcker för yngre åldrar. Vill medverka till en bättre bevakning av barn- och ungdomslitteratur, det finns ju så mycket bra att läsa!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *