Lev som du vill: tio svenska kvinnor visar vägen

En till bok om starka kvinnor? tänker du kanske och gäspar. Ja och nej. Det ÄR en bok om inspirerande kvinnor men den är extra finurlig.

Birgitta Ohlsson guidar oss genom tio olika kvinnors porträtt vilka hon valt ut helt partiskt då det är kvinnor som hon beundrar av olika anledningar. Hon berättar om deras liv på ett så pedagogiskt och lättfattligt sätt att jag ropar heureka och vill sätta boken i händerna på mina lågstadieelever.

Varje berättelse avslutas med Lär av och Lev som [någon av kvinnorna]. T.ex. Lär av Selma där Birgitta kopplar citatet ”Hur mycket oftare blir man inte stucken av en ros än bränd av en nässla.” till källkritik och uppmanar till försiktighet och eftertanke. Lev som (Heliga) Birgitta följs av orden ”När någon säger att du inte ska tro att du är speciell eller viktig så lyssna inte på det.” Jag tycker det är så fint hur hon knyter ihop de kända kvinnornas liv med det läsandet barnets själv och i en fin anda uppmanar denne att bli en stark och fritänkande individ.

När jag kommer till kapitlen om Elise Ottesen och Fadime Sahindal så är där ett par ord och begrepp som gör att jag trots allt inte sätter boken i händerna på mina 8-åringar utan inser att den enligt förlagets rekommendationer helt enkelt lämpar sig bättre för mellanstadieeleven. Jag hade också kunna tänkt mig att läst boken för mina egna barn när de var 8 år för det är inga farliga ord utan bara det att de kan behöva förklaras och diskuteras.

Lina Bodéns illustrationer är väldigt talande och jag gillar hur hon framhäver de olika personligheterna. Hela boken är faktiskt oerhört snyggt färgsatt och omslaget glittrar i guld. Mycket bättre än så blir det inte!


Lev som du vill: tio svenska kvinnor visar vägen
Författare: Birgitta Ohlsson
Illustratör: Lina Bodén
Förlag: Bonnier Carlsen (2020)
ISBN: 9789178034321
Antal sidor: 112
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris
Recensionsexemplar från förlaget.

Författare: Veroniqa Sjöquist

Jag heter Veroniqa och är omåttligt förtjust i böcker och läsning sen barnsben. Då svämmade min bokhylla över av Fem-böcker, Wahlströms röd-gröna ryggar och allsköns hästböcker. Jag arbetar som lärare i åk F-3 och läser mycket litteratur för barn och unga på jobbet men också hemma för att hålla mig à jour och för att många böcker i den här kategorin helt enkelt är så vansinnigt bra! Att högläsa en bok för barn är så mycket mer än att bara läsa texten och titta på bilderna. Presentationen, uppläsningen och samtalet kring boken skapar en helhetsupplevelse.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *