Imperiets arvingar – Bortförda och Järnrosen

Imperiets arvingar är en ny serie för 9-12-åringar som vill läsa ett spännande rymdepos men gärna se händelserna i bilder. Böckerna passar även bra för högläsning för något yngre. Kapitlen är ganska korta och bryts av med illustrationer som många gånger liknar serietidningars upplägg och därför tror jag böckerna tilltalar en bredare publik.

I den första delen, Bortförda, möter vi Elias och Alice vars mamma försvunnit spårlöst och vars pappa blir anklagad för försvinnandet. Syskonen misstänker att mamma kan vara i Lunsenskogen och beger sig dit för att leta. Men där finns ingen mamma. Däremot möter de Brock från rymdskeppet Stillheten och snart visar det sig att de har en gemensam fiende. Den andra boken – Järnrosen – tar vid precis där Bortförda avslutades.

De två första delarna i Imperiets arvingar är spännande, välskrivna och innehåller precis lagom mycket nytt i form av nya varelser, världsbeskrivningar, karaktärer och intriger. Jag är ingen van fantasyläsare men slukade ändå båda böckerna. Visst var det lite svårt att ta sig in i andra boken efter att ha varit ifrån rymdvärlden några veckor, men jag är positivt överraskad. Källners och Johnsons hängivenhet till handlingen och fantastiken är tydlig och smittar av sig. I den första boken blandas vardag och fantasy på ett snyggt sätt medan andra boken enbart utspelar sig i rymden. Det är fartfyllt och unikt. Karaktärerna fungerar kring det här med vad som är rätt och vad som måste göras på ett intressant sätt och även om få av läsarna kommer ställas inför samma situationer som Alice och Elias går det att dra paralleller till jordelivet.

Det sägs att bokskaparparet har planer för 10 böcker i serien och jag tror det kan finnas potential för det. De är nämligen bra på cliffhangers och äventyret som började i första boken är långt ifrån över i andra. I höst kommer tredje boken – Gravplaneten – och jag läser gärna vidare!

Recensionsexemplar från förlaget.


Imperiets arvingar #1 Bortförda
Författare: Oskar Källner
Illustratör: Karl Johnsson
Förlag: Rabén & Sjögren (2020)
ISBN: 9789129719888
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Imperiets arvingar #2 Järnrosen
Författare: Oskar Källner
Illustratör: Karl Johnsson
Förlag: Rabén & Sjögren (2020)
ISBN: 9789129720068
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Sofie Utahs

Bokälskande smålänning som drömmer om att skriva böcker för barn och unga. Har gillat att läsa så länge jag kan minnas. Idag blir det helst ungdomslitteratur, men har på senare år blivit intresserad av böcker för yngre åldrar. Vill medverka till en bättre bevakning av barn- och ungdomslitteratur, det finns ju så mycket bra att läsa!

En kommentar till “Imperiets arvingar – Bortförda och Järnrosen”

  1. Jag tycker att boken är jätte bra och fantasifull. När jag läste ut bok nummer ett så sa jag till mamma bara jag måste ha del 2.Jag har nu läste del 1 .Men vill ha del2 ska låna den på bibloteket tror jag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *