Fantastiskt fenomenala kvinnor som uträttat underverk

De senaste åren har det publicerats en del böcker om mer eller mindre bortglömda kvinnor som haft betydelse i historien. Detta som en protest mot att de sällan får plats i de historieböcker som används i skolor. Kate Pankhurst, ättling till Emmeline Pankhurst som stred för kvinnlig rösträtt i Storbritannien, har skrivit och illustrerat tre böcker om fantastiskt fenomenala kvinnor. I den här boken möter vi bland annat:

* Lotte Reiniger som skapade den första animerade långfilmer (nej, det var inte Walt Disney som var först men han använda Reinigers kamerateknik),
* Elisabeth Magic som skapade Hyresvärdens spel – ett Monopol-liknande spel som skulle göra oss uppmärksamma på orättvisor (nej, Charles Darrow var inte först, han snodde idén från Magic trots hennes patent och gjorde det till ett girigare spel), och
* Katherine Johnsson vars matematiska uträkningar bidrog till att den förste amerikanen kunde skjutas upp i rymden (men hon fick inte vara med på viktiga möten eller omnämnas i forskningsrapporter).

Varje kvinna får ett uppslag som är välanvänt, färgstarkt och har en spännande layout. Texter blandas med pratbubblor och faktarutor och ibland förklaras kluriga ord. Det märks att Pankhurst har ett stort intresse för det hon gör och kärleken till bokskapande lockar till vidare läsning. Läsaren får ett smakprov på en del av historia och flera av kvinnorna finns omnämnda i andra liknande böcker, samtidigt som jag lärt mig en del nytt. Jag gillar formatet och lättillgängligheten. Boken passar från kanske 5 år och uppåt, både för de som vill ha högläsning eller ta reda på egna fakta på ett lättåtkomligt sätt. Rekommenderas!

De andra böckerna i serien heter Fantastiskt fenomenala kvinnor som skapade historia och Fantastiskt fenomenala kvinnor som förändrade världen som vi recenserat här.


Fantastiskt fenomenala kvinnor som uträttat underverk
Författare och illustratör: Kate Pankhurst
Förlag: Mima, 2019
ISBN: 9789188845498
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Sofie Utahs

Bokälskande smålänning som drömmer om att skriva böcker för barn och unga. Har gillat att läsa så länge jag kan minnas. Idag blir det helst ungdomslitteratur, men har på senare år blivit intresserad av böcker för yngre åldrar. Vill medverka till en bättre bevakning av barn- och ungdomslitteratur, det finns ju så mycket bra att läsa!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *