Rymdpottan

Karin och hennes pappa skapar med lera när Karin plötsligt känner att det blir bråttom – hon måste på toaletten! Men på vägen dit möter hon syster Hedvig, ser en sparkcykel, ett rytande lejon och en rymdfarkost. Plötsligt händer det en olycka…

Visst är det fantastiskt med barns förmåga att helt och fullt gå in i en lek! Fantasin har inga gränser och varje liten sak kan bli del av ett äventyr. Inte ens efter den lilla olycka tar leklusten slut. Jag tror många barn och vuxna kan känna igen sig i det och likaså att det är lätt att glömma bort verkligheten. Rymdpottan tar oss med på ett härligt och fantasifullt äventyr som utspelar sig mitt i vardagen. Med tanke på titeln trodde jag det skulle vara mer av en potträningsbok men så är det inte riktigt. Boken kanske kan fungera som en liten dold påminnelse om att tänka på att gå på toaletten även mitt i leken, men det är tveksamt om det går fram. Kanske kan en vuxen dock referera till Karin istället för att än en gång behöva tjata ”behöver du gå på toaletten?”.

Illustrationerna är sådär härligt färgglada och yviga som jag gillar. När fantasin är som längst bort från verkligheten (eller när de är ute i rymden) tar illustrationen upp hela sidan. Det talar till min fantasi och det blir lättare att drömma sig bort tillsammans med Karin. Texten är skriven på rim. Vissa gånger kan den tänkta målgruppen vara med och rimma medan det andra gånger är lite svårare ord. Karin är en härlig karaktär och boken gav mig en bra känsla.

Recensionsexemplar från förlaget.


Rymdpottan
Författare: Per Bertilsson
Illustratör: Emma Svalander
Förlag:  Emmagjort, 2020
ISBN: 9789198477719
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Sofie Utahs

Bokälskande smålänning som drömmer om att skriva böcker för barn och unga. Har gillat att läsa så länge jag kan minnas. Idag blir det helst ungdomslitteratur, men har på senare år blivit intresserad av böcker för yngre åldrar. Vill medverka till en bättre bevakning av barn- och ungdomslitteratur, det finns ju så mycket bra att läsa!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.