Neo bäst på tv-spel

En liten fin bok om behov som vänskap, ägande, avund, gemenskap och om att vara bäst på något. Vad är det egentligen som gör människan glad?

Kanske är Neo nio år, kanske elva – det är egentligen inte viktigt, behovet av att vara bra på något och att få visa det är allmänmänskligt, som de flesta behov. Hur som helst känner jag tillräckligt många 8-11-åringar för att veta att spelandet är en viktig del av mångas vardag. Ämnet är så aktuellt och debatterat att jag som vuxen blir väldigt nyfiken på boken – hur ska ämnet angripas och hur slutar det…

Igenkänningsfaktrn är stor, två kompisar som leker nästan varje dag och spelar tv-spel tillsammans. Neo är huvudpersonen och det är ur hans perspektiv handlingen berättas, att han är en glad och nyfiken kille framgår tydligt av bilderna. När kompisen Salma lyckas bättre i spelet syns det tydligt i Neos ansiktsuttryck, han känner sig misslyckad och tycker att det är orättvist. Tänker att han inte har haft samma chans att träna eftersom han inte har något eget tv-spel.

Salma berättar att det har kommit ett nytt tv-spel som alla vill ha, och vännerna bestämmer att den som får det först ska dela med sig – då har de samma chans att bli lika bra, bli jämnspelta.

Men som så ofta är det inte så enkelt, en tredje person, Ahmed, kommer in i handlingen och han har redan fått spelet på sin mobil. Neo och Salma var på väg till kojan som Neo hade hittat men Salma sugs upp av det nya spelet, och inget är roligt längre – konkurrensen är ett faktum och avunden lyser i Neos kroppspråk och ansikte.

Så blir det äntligen dags för Neos födelsedag och hans alldeles eget tv-spel – han har fått det först och hade ju lovat Salma… Men oj så svårt det blir, han vill ju bli bäst och tjuvtränar, avvisar Salma som kommer, och får dåligt samvete. Ändå kan han inte sluta spela, han blir bättre och bättre och är jättelycklig. Nu vill han visa Salma, men hon leker med Ahmed, och Neo känner sig ensammast i världen. Men så en dag kommer Salma och vill leka, Neo blir glad! Men så visar det sig att Ahmed också ska vara med och Neo drar sig ur.

Allt tycks bara bli fel för Neo, han ångrar sina beslut, känner sig ensam och ledsen. Men så händer det som faktiskt nästan alltid händer: Neo får en ny chans, en ny möjlighet öppnar sig – nu gäller det att fånga möjligheten i flykten innan han fattar fel beslut igen! Neo har fått ett paket av sin farmor, men han öppnar det inte. Full av hopp och glädje springer han till Salma och de öppnar tillsammans – och nu ska de bli bäst i världen på det nya tv-spelet – tillsammans!

Bra handling, fina bilder och suverän text, borde vara alldeles lagom att läsa själv och reflektera över för en 8-9-åring.


Neo bäst på tv-spel
Författare: Sofie Silverbring
Illustratör: Johanna Zverzina
Förlag: Idus (2019) www.idusforlag.se
ISBN: 9789189055032
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Marit Jonsson

Jag heter Marit Jonsson, är mamma och farmor, och har jobbat med barn i många år. Det är något alldeles speciellt med att läsa barn- och ungdomslitteratur, så jag fortsätter med det och berättar gärna om mina upplevelser när jag har läst klart. För mig är helheten viktig, en bok är både pärm och innehåll, har både text och bild, är skriven av någon och för någon, har tillkommit i en viss tid och i en kultur. Kanske tycker jag att detta är viktigt för att jag är både litteratur- och konstvetare, har fördjupat mig extra i barn- och ungdomslitteratur och i förhållandet mellan text och bild – och för att jag har läst många sagor och berättelser för många barn. När jag inte skriver om böcker skriver jag om något annat; som museer och utställningar, eller reportage om människor som är spännande, eller på min hemsida, eller korrekturläser, eller något annat som har med bilder, bokstäver och människor att göra…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *