Ett fantastisk liv: Malala Yousafzai

Malala Yousafzai insåg tidigt att hon kunde göra skillnad. Med hjälp av sina föräldrar fick hon gå i skolan trots att flickor ofta visades därifrån. Som ung kvinna blev hon känd för sin aktivism för flickors rättigheter och har fått hålla internationella tal och tagit emot Nobels fredspris. Trots att talibanerna hotade och till och med sköt henne i Pakistan kunde de inte tysta henne – snarare tvärtom.

Malala är den yngsta mottagaren av Nobels fredspris och därmed en sann förebild för unga. I den här boken riktas hennes berättelse till just dem. Vi får del av hennes uppväxt och vad som ledde fram till hennes kamp för flickors rättigheter. Illustrationerna får ta stor plats och varje sida är inramad med olika mönster och har en snygg layout med text och bilder. I kombination med att svåra och viktiga ord förklaras gör det boken lätt att läsa och ta till sig.

Boken inleds med en sammanfattning av Malalas liv hittills för att sedan gå in djupare händelse för händelse. Det gjorde mig rätt förvirrad. Det hände att jag tänkte ”har inte det här redan hänt?” och kände att upplägget inte  kändes helt genomtänkt. Dessutom finns en tidslinje, som visserligen inkluderar fler händelser, som avslutar boken. Kanske hade den där sammanfattningen i början kunnat hålla sig till en sida eller kopplas ihop med den avslutande tidslinjen. Ibland kändes berättelse även lite hoppig mellan Malalas liv och sådant som tidigare hänt.

I serien Ett fantastiskt liv finns en bok om Michelle Obama och en om Stephen Hawkins. Jag uppskattar att biografier över viktiga människor skrivs för en yngre publik. De kan ge inspiration och fungera som förebilder i en värld där det är lätt att bli osäker. Boken om Malala är hyfsat genomtänkt och förklarar komplicerad historia ( 11 september, talibaner och så vidare) på ett lättförståeligt sätt vilket kan fungera som allmänbildning till unga från kanske 9 år och uppåt. Riktigt bra!


Malala Yousafzai
Författare: Hiba Norr Khan
Illustratör: Rita Petruccioli
Översättning: Peter Stensson
Förlag: Lind & co. 2019
ISBN: 9789177798309
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris
Originaltitel: The Extraordinary Life of Malala Yousafzai, 2019

Författare: Sofie Utahs

Bokälskande smålänning som drömmer om att skriva böcker för barn och unga. Har gillat att läsa så länge jag kan minnas. Idag blir det helst ungdomslitteratur, men har på senare år blivit intresserad av böcker för yngre åldrar. Vill medverka till en bättre bevakning av barn- och ungdomslitteratur, det finns ju så mycket bra att läsa!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *