Fiser fiskar?

 

Det här är en faktabok med glimten i ögat och underrubriken En kortfattad guide till djurrikets väderspänningar.

En forskare fick frågan om huruvida ormar fiser. Hon hade inget svar på det. Då ställde hon frågan till sitt vetenskapliga nätverk på Twitter, där uppstod en livlig diskussion under hashtaggen #DoesItFart. Det hela växte till att samla fakta och här har vi nu en bok om att släppa väder.

Förutom vem som fiser får vi veta sådant som att det finns över 4000 arter av gråsuggor!

Gråsuggorna fiser inte tekniskt sett men har något författarna beskriver som: … en imponerande gasutsöndring.
Intressant nog har studier visat att gråsuggor i första hand utsöndrar dessa gaser under dagtid i korta omgångar på några få minuter, men utsöndringen kan också pågå så länge som i en timme eller mer – vilket nog måste klassas som en av de längsta nu kända ”fisarna” djurriket har att erbjuda.

Varje djur som beskrivs har en egen sida med en inramad text. Under rubriken (som är djurnamnet) anges djurets vetenskapliga namn och därunder finns en underrubrik som besvarar frågan om djuret fiser. Det finns också en beskrivning av hur boken kom till, vad en fis (vetenskapligt ord: flatulens) är och att de medverkande ekologerna och zoologerna här ägnar sig åt flatologi, det vill säga att studera fisar.

För vissa djur eller arter saknas klargörande forskning om flatulens. Men vi får mycket fakta ändå. Då kan det handla om ett historiskt perspektiv, zebrornas ränder, vad och hur djuren äter, deras levnadsvillkor, människans påverkan på djurets fortlevnad, och vad som kan vara

”ren goja”; istället har papegojorna härmat ljudet av människofisar- vilket betyder att alla fisar du hör från en papegoja kommer från deras mun, inte från deras kloaköppning.

Med fakta om karpens fisande står det klart att ”fisa bör man, annars dör man”.

Karparna kan bli så fulla av gas att deras tarmar spricker eller så att de stiger mot vattenytan. Där kan de ligga illa till och bli fångade av fiskjagande fåglar. Författarna konstaterar därmed att … även om detta släkte fiser skulle de må bra av att göra det oftare …

 

Det är fint flyt i berättandet trots att texten är faktaspäckad. Genom hela boken är många av de omtalade djuren skildrade med fina och lustfyllda, tecknade bilder. Språket ställer vissa krav på läsaren och jag hittar inte någon uppgift om tänkt målgrupp. I slutet presenteras dock en ordlista som kan vara till hjälp, samtidigt som den bistår med ännu mer fakta för den kunskapslystna.

Jag tycker det är roligt att läsa den här boken Den slår an en ton av både humor och allvar. Och med det tydliga upplägget den har behöver du inte läsa den från pärm till pärm för att få ut något av den. Det är enkelt att läsa just så mycket som du eller lyssnaren vill ha svar på eller har lust till. Hur du än gör är det givande läsning.


Fiser fiskar? : en kortfattad guide till djurrikets väderspänningar
Författare: Nick Caruso & Dani Rabaiotti
Illustrationer: Ethan Kocak
Förlag: Forum
ISBN: 9789137153995
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris
Tack till förlaget för recensionsexemplar!

 

Författare: Gunilla Larsdotter

Böcker älskade jag redan som liten och bara doften av en ny bok var en njutning som lovade äventyr. Biblioteket doftade bok på ett annat sätt, men likväl härligt. Jag vill bidra till att många barn får chansen till sina egna bokupplevelser. Jag är mamma till fyra, mormor till två och farmor till två (både flickor och pojkar) och tycker att det uppstår något mycket speciellt när man läser eller lyssnar på berättelser tillsammans. Var och en har sin upplevelse men det blir minnen som man har gemensamt, kanske hela livet. Själva berättandet intresserar mig; sådant som vilket språk som används eller vilka bilder, men också helheten med formgivningen samt hur och varför en bok kommit till

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *