Olivia

Olivia är en mycket energifylld gris. Det finns mycket hon är bra på och mycket hon vill testa. Ibland hänger lillebrorsan Ian med och ibland behöver hon höra fem godnattsagor innan läggdags. För ibland blir även Olivia trött.

Olivia tar gärna för sig och är fylld av äventyrslust inför vardagliga händelser. Hon hinner med att byta kläder flera gånger på morgonen och när hennes mamma visar Olivia hur hon ska bygga sandslott bygger Olivia ett jättehögt höghus. Det är helt klart Olivia som får mest plats i den här boken men vi får även träffa lillebrorsan och Olivias föräldrar.

Olivia är en rolig karaktär som fick mig att le dels för att hon gör knasiga grejer och dels för att jag på något sätt känner igen mig i att se ett energifyllt barn ur ett vuxenperspektiv. Olivia ser en tavla på museet, säger att hon kan göra en likadan på fem minuter och gör det sedan på en vägg hemma, ”sedan är det dags att tänka sig för”. Jag kan se föräldrarnas uppgivna blickar och höra deras suckar när deras dotter hittat på ännu något tokigt. Det är positivt att en tjej får ta plats och vara lite överallt. Däremot nämns pappan bara i presentationen och lyser med sin frånvaro vid omhändertagande situationer.

 

Illustrationerna är enkla och går i vitt, grått, svart och rött. De upptar delar av uppslaget och får ibland sällskap av detaljbilder från andra konstverk. Jag föredrar stora färgglada illustrationer men eftersom de flesta nya barnböcker görs just så är Olivia en effektfull kontrast som kan fokusera på det enkla på ett fantasifullt sätt.

Olivia ingår i en serie och har översatts till mer än tjugo språk. Denna första bok är en bra introduktion till att lära känna den söta grisen och det vore spännande att se vad hon kan hitta på i kommande böcker.

Recensionsexemplar från förlaget.


Olivia
Författare och illustratör: Ian Falconer
Förlag: Modernista (2019)
Översättning: Thomas Tidholm
ISBN: 9789177817260
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Sofie Utahs

Bokälskande smålänning som drömmer om att skriva böcker för barn och unga. Har gillat att läsa så länge jag kan minnas. Idag blir det helst ungdomslitteratur, men har på senare år blivit intresserad av böcker för yngre åldrar. Vill medverka till en bättre bevakning av barn- och ungdomslitteratur, det finns ju så mycket bra att läsa!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *