Internationella kvinnodagen

I dag är det Internationella kvinnodagen och jag har på flera ställen läst att det känns förlegat att fira denna dag då vi i Sverige kommit så långt. Jag håller inte med och jag tror att ni är många med mig. Flera kvinnor har kämpat för att vi kvinnor i dag ska kunna leva livet på det sätt vi gör och det finns fortfarande mycket kvar att göra. En av de starka och envisa kvinnorna som borde lyfts fram mer under hennes livstid är vår kära Astrid Lindgren och vad passar inte bättre denna dag än att prata om några av hennes starka flickkaraktärer. Astrid Lindgrens författarskap skulle jag säga är en hyllning till den starka, självständiga och fantastiska kvinnan.

När berättelserna om Pippi Långstrump föddes 1945 ansåg många att de byggde på den nya fria pedagogikens filosofi. Pippi är otroligt stark och kan lyfta sin häst med armarna. Granne med Pippi bor Tommy och Annika med sina föräldrar.  Självklart kan man förstå att de blir vänner med denna orädda och kaxiga tjej. Vem skulle inte velat ha en granntjej som har ett träd det växer sockerdricka i, en prickig häst och en kappsäck full med guldpengar?! Dessutom säger hon ifrån!

 

Kajsa Kavat
Lilla Kajsa bor med mormor som blir sängliggandes under bästa säljperioden på året. Då tar Kajsa tag i det och ser till att de säljer alla karamellerna. Kavat står hon på torget och kränger karameller som om hon aldrig gjort något annat.

Madicken
Madicken är äldst av två systrar och heter egentligen Margareta, som bara används när hon har hittat på bus vilket är ganska. Hon är väldigt snäll men problemet är att hon inte tänker efter förrän efteråt, när det tokiga redan har hänt.

Lotta på Bråkmakargatan
Lotta kan allt och lite till och hon kan allt själv. Hon är yngst i syskonskaran och tar för sig så mycket hon bara kan för att synas. Tant Berg som hon bor granne med flyr hon in till ibland när syskonen är för jobbiga eller hon behöver rymma hemifrån ett tag.

Ronja Rövardotter
Ronja föds när åskan dånar och är en rövardotter.  Ronja växer upp med kloka och starka Lovis som förebild och Mattis förhoppningar om att Ronja så småningom ska ta efter honom som rövarhövding krymper i takt med att hon blir äldre.

I många av Astrids böcker får flickor och kvinnor ta plats, vara busiga, tuffa och kavata. Många av kvinnorna som omger flickorna och pojkarna är det också lite liv och riv i. Att få växa upp och läsa hennes böcker är fantastiskt och jag känner en stor tacksamhet. Både till hennes författarskap och hur hon var som person. Så kanske kan man ägna henne en extra tanke en dag som denna.

 

Bilder lånade av Raben och Sjögren samt Astrid.com

4 reaktioner till “Internationella kvinnodagen”

  1. Vad har de för argument till att det är förlegat att uppmärksamma denna dag i Sverige? Visst har vi kommit långt men det finns, som du skriver, fortfarande mycket kvar att göra. Och när vi nu kommit långt kan vi hjälpa andra att komma längre, det handlar inte bara om Sverige utan om hela världen och där finns det mycket kvar att göra.

  2. Hej, Jag håller helt med dig om det du skriver och det jag upplevde på flera instagramkonton till min besvikelse var att de bakom kontona tar många saker för givet. Det är härligt att de kan göra det men samtidigt sorgligt att de inte förstår vilken kamp som ligger bakom eller som du säger förstår att det fortfarande finns mycket kvar att göra. Att de dessutom har en stor skara följare som bara accepterar det som skrivs gör mig lite matt. Jag läste saker som att ”I dag är det Internationella Kvinnodagen, inte för att det är så mycket att fira då vi har det minst lika bra som männen”…

  3. Håller helt med. Det som skrämde mig när hela #metoo rullades ut är att jag själv satt och tänkte att jag har inte drabbats och sedan insåg att det har jag visst men att jag på något konstigt sätt genom åren utvecklat någon typ av acceptans som normaliserat det vilket många andra också gjort. Bra att detta tagits fram i ljuset!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *