Barn välkomnar barn

barn välkomnar barnFör ett tag sedan bad Idus förlag barn att skriva och rita för att välkomna barn som precis kommit till Sverige. Över 700 bidrag kom in, och av dem har 40 stycken valts ut och blivit denna bok.

En del texter och bilder är undervisande, till exempel om traditioner, skolan, fritiden och vården. Andra bidrag innehåller så mycket kärlek att jag blir rörd. Ibland ifrågasätter jag ifall vi verkligen har det så bra i Sverige som barnen skriver, om alla barn känner de känslor de vill förmedla. Min bön blir dock att alla barn ska få möta denna stora trygghet.

Många texter och bilder talar om stor förståelse, kanske större än vad vi tror att barn kan ha.

Jag har ingen speciell hjälte, men jag har en sak som jag tycker är hjältemodig.

Att fly från sitt hemland till ett annat land där allt är nytt är en svår resa. Man kan inte språket i det nya landet, man vet inte hur det ser ut, man känner ingen som bor där, maten är annorlunda, man kan inte kulturen, man kan inte ta sig tillbaka till sitt hemland och man vet inte om man får stanna i det nya landet.

Jag känner många som har gjort den här hjältemodiga resan. Några av dem går i min klass. De är snälla och hjälpsamma kompisar. Alla förstår svenska jättebra. Jag tycker att de är hjältar för att de har vågat och klarat av den här hjältemodiga resan.

av Nora Bråmer

IMG_1869
Bild: Frans Stensson. I pratbubblan stå det: ”Kom in så får du mat”

Texterna och bilderna är nästintill oförändrade från originalen. Det tycker jag tyder på att barnen som medverkat tas på allvar. Att barnen som ingår i målgruppen tas på allvar är det ingen tvekan om. Bland bladen flödar det av välkomnade och hopp. Det finns en tydlig öppenhet, det känns som att alla barn står med öppna armar för att möta andra barn som haft det svårt. Tänk om de kunde skriva och rita en bok till vuxna? En bok om hur vuxna ska välkomna vuxna, för det verkar väldigt många inte veta. Hur hade flyktingpolitiken sett ut om de här barnen fått bestämma? Jag hoppas att barnens hopp och starka vi-känsla ska kunna smitta av sig när vuxna gör samhället kallt och stängt.


Barn välkomnar barn
Författare: över 40 barn från hela Sverige
Förlag: Idus Förlag (2016)
ISBN: 9789175773414
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Sofie Utahs

Bokälskande smålänning som drömmer om att skriva böcker för barn och unga. Har gillat att läsa så länge jag kan minnas. Idag blir det helst ungdomslitteratur, men har på senare år blivit intresserad av böcker för yngre åldrar. Vill medverka till en bättre bevakning av barn- och ungdomslitteratur, det finns ju så mycket bra att läsa!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *