Modiga Rut och äppelresan

Modiga Rut och äppelresan

Modiga Rut och äppelresan är som en actionthriller för barn som utspelas i många olika miljöer och innehåller karaktärer med lustiga namn, en gps, en muskelbil och en girig tjuv som älskar glitter. Vad mer kan den spänningstörstiga begära?

Modiga Rut har jag träffat förut i Modiga Rut och julkapellet. Det är en inspirerande karaktär som är orädd och positiv. Hon är en dam med gråa lockar som inte på något vis har förlorat äventyrslustan. Även denna gång överlistar hon såklart boven och gör det i sällskap av andra egensinniga karaktärer med roliga namn och djurvänner som talar.

Författarna är trogna sin berättarteknik med täta dialoger och många karaktärer som presenteras och kommer till tals vilket håller tempot uppe för den läsaren som tycker om snabba puckar. Ibland går berättelsen en onödig omväg som gör att just den här recenserande läsaren emellanåt får läsa om det senaste stycket för att hänga med. Då kan jag önska att berättaren i stället skalade av vissa detaljer i texten som inte nödvändigtvis tillför något till intrigen och gör omgivningsbeskrivningen onödigt krånglig. Ett exempel på det är när de tar tjuven på bar gärning med att stjäla och fly i en lastbil men eftersom Modiga Rut kom i en båt så måste hon först åka tillbaka med båten för att hämta sin bil och sedan komma till brottsplatsen med bilen för att följa efter lastbilen. Varför åkte de båt i första taget om det gick att ta sig dit med bil? Men detta är kanske en tillämpning av ett logiskt tänkande som en vuxen individ applicerar på en berättelse och inte nödvändigtvis något som stör barnet vars fantasi är långt ifrån lika begränsad som min?

Även denna gång tycker jag att författarna levererar en underhållande berättelse som fungerar bra vid högläsning för den inlevelsefulla läsaren och jag anser att berättelsen verkligen håller för en filmatisering där det visuella skulle förhöja intrigen såväl som förtydliga den.

Jag har kommit att tycka extra mycket om djuren på Modiga Ruts gård som jag gärna vill lära känna mer och då i synnerhet den blåa papegojan Frans som är arrogant, intelligent och fäst vid sin matte!


Modiga Rut och äppelresan
Författare: Lena Bjerfalk, Sofia Medin Lindström
Illustratör: Malena Stadigs
Förlag: Modiga Rut Förlag (2015)
ISBN: 9789198208511
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Anna B

Jag heter Anna och jag har alltid älskat att läsa. Idag läser jag inte bara för min egen skull utan också för min dotter (född 2011). Tillsammans har vi betat av en hel del barnböcker de senaste åren. När tid ges läser jag helst skönlitteratur för min egen del men ibland även facklitteratur. Jag har arbetat länge med friskvård och hälsa men arbetar nu med HR. På fritiden tycker jag om att träna, läsa, se på film och skriva.

2 reaktioner till “Modiga Rut och äppelresan”

  1. Att ifrågasätta logiken i barnböcker är intressant. Jag undrar om barn gör det lika ofta som äldre människor gör? Jag tänker att hon kanske tog båten helt enkelt för att det var roligare. Saker behöver ju inte alltid vara så effektiva som möjligt :)

  2. Hej Lillemor! Det är nog mer mitt eget beteende att ifrågasätta logiken i boken som jag ifrågasätter :) därav den sista kommentaren att det nog inte berör barnen nämnvärt. Däremot upplever jag berättelsen i just det avsnittet lite onödigt omskrivande. Tack för att du tog dig tid att reflektera över min recension! Anna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *