Looma med gummiband

Looma med gummibandGummibandspyssel har varit en populär sysselsättning här under vintern; sonen (snart 9) fastnade för den här hobbyn efter att några av hans klasskompisar hade tillverkat armband som de hade på sig och med sig till skolan. Han ville prova att göra sådana själv, så vi köpte en grundsats med platta och en påse gummiband. I boken Looma med gummiband får vi veta historien om hur det hela började: en man i USA såg sina döttrar göra armband av gummiband. Han skapade en slags vävstol (loom) till dem så att de kunde göra mer invecklade typer av armband och mönster. Det finns som sagt färdiga plattor att köpa, men vill man tillverka egna finns det beskrivet i bokens teknikavsnitt hur man gör. Där kan man också läsa vad mer man behöver, t.ex. krokar, gummiband och klämmor av olika slag.

När sonen började göra sina första armband var de av den allra enklaste modellen, men sen började han titta på Youtube-klipp för att lära sig mer avancerade varianter. Ett annat tips om man blir intresserad är att följa ’Rainbowloom’ på Instagram, där får man se de mest fantastiska och fantasifulla skapelser gjorda av något så enkelt som gummiband!

Så, vad kan man lära sig att tillverka om man läser den här färgglada boken då? Det finns tre olika kapitel som vart och ett behandlar områdena ”Superlätt armband”, ”Avancerade armband” och ”Häftiga accessoarer”. Jag har kollat igenom boken, och några av mina absoluta favoriter bland beskrivningarna är konfettiarmband, hjärtarmand och blommigt blingbling.

Jag har inte provat någon beskrivning än, men jag har läst andra instruktioner tidigare som jag kan jämföra lite med. I den här boken tycker jag att instruktionerna är väldigt tydliga och pedagogiska med väldigt bra illustrationer till hjälp. Jag blir riktig sugen att prova!

Loom


Looma med gummiband
Författare: Lucy Hopping
Förlag: Ordalaget Bokförlag (2015)
ISBN: 9789174691184
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Helena Eriksson

Jag heter Helena Eriksson och i juli 2019 kom jag tillbaka som skribent för Barnboksprat efter en tids frånvaro. Jag längtade tillbaka och togs emot med öppna armar! Mina barn börjar bli ganska stora nu (födda 2006 och 2010), så kommande recensioner blir nog till större delen av ungdomsböcker. Det gynnar ju även mig i mitt yrke som lärare i svenska och engelska på högstadiet. För övrigt så tycker jag om jordnötsringar, choklad, att baka och att skriva brev (på de gamla hederliga viset, med papper och penna)!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *