Skrotingen – Bankeli Bonk!

 

skrotingenMarika Hoppare heter författaren och illustratören till denna lilla gulliga bok för de allra minsta. Skrotingen, som lika gärna kan vara kille eller tjej, gillar saker som låter. Det här för mig tillbaka i minnet till när min lillebror var liten och älskade att dra ut kastruller för att slå på med skedar och slevar. Det lät fruktansvärt! Men han tyckte det var enormt roligt. Barn gillar saker som låter. Gärna när de får tillverka ljuden själva. Det funkar också i bokform men lägger lite ansvar på den som läser att det blir roligt och givande för barnet som lyssnar.

Oj, vad högt det lät!

Skrotingen ställer fram vågen och provar att ge den ett väl avvägt slag. BONK!

skrotingen 2skrotingen 3

Jag gillar de enkla illustrationerna och att den korta texten ligger på en sida med milda färger som bakgrund. Den vita bakgrunden i själva illustrationen sätter Skrotingen och alla grejor i fokus. Det slås och bankas på kastruller, med tallrikar och vispar. Till slut blir det en hel orkester tills pappan i familjen ryter till och vrålar vad det är för oväsen. Det finns vissa svåra ord i texten. Som exempelvis meningar som;

”…ett väl avvägt slag”.

”Det här durkslaget är så allround.”

Men det kanske inte gör så mycket eftersom de som lyssnar förväntas vara från bebis och upp till 3 år. Det skapar en viss obalans i helheten när några sidor rimmar och andra gör det inte. Boken är rolig med sina ljud och väcker säkert den yngre läsarens nyfikenhet. Men jag känner ett visst motstånd till att pappa vrålar mot slutet, vilket kanske äldre barn reagerar på. Blir pappan arg?


Skrotingen
Författare & Illustratör: Marika Hoppare
Förlag: Akrobok
Utgiven: 201502
ISBN: 9789188081001 Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Sanna Juhlin

Mitt namn är Sanna Juhlin och jag är författare. Böcker & film är mina stora intressen i livet förutom min familj. Min make och jag har två barn tillsammans, Isabelle född 2003 och Gustav född 2007. Vi bor vid solkusten, i vackra Söråker som ligger några mil norr om Sundsvall. Under våren 2013 kommer min femte barnbok ut. ”Ett hus med många dörrar” som illustrerats av Millis Sarri och är vår andra barnbok tillsammans. Vombat heter förlaget som ger ut den. Jag blir även publicerad med min andra roman. "De Sömnlösa" kommer ut som ebok under jan/feb 2013 och är en paranormal romance - alltså en kärleksroman med övernaturliga inslag. Främst älskar jag barnböcker och vi läser mycket barnböcker i vår familj. Jag tycker om helheten av en barnbok och hur den får mig att må och känna. Jag tycker även om att se/höra mina barns reaktioner då vi läser och vi diskuterar mycket kring bilder och handling. Just nu studerar jag litteraturvetenskap på Universitet och är nybliven regionombud för Västernorrland med uppdrag från Sveriges Författarförbund. Jag är också medlem i Författarcentrum Norr där man kan boka mig till olika författarbesök.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *