Efterlysning av bok!

Det kom ett mail från en av Barnboksprats läsare Maria. Hon efterlyser en bok som hennes farmor läste för henne när hon var liten. Är det någon av er som vet vilken bok hon kan tänkas mena? Så här skriver hon:

”Jag söker en bok som min farmor läste för mig när jag var 7-8 år (jag är född 1977). Jag minns bara handlingen vagt och i mitt febrila googlande hittade jag Barnboksprat och chansar nu på att ni kanske vet vilken bok det är jag söker.

Jag har för mig att boken handlar om en flicka som åker iväg i sin flygande säng, eventuellt till en trädgård. Det jag minns starkast är att flickan var tvungen att ta hjälp av lysmaskar som bar på lyktor för att hitta vägen genom en mörk korridor eller liknande.

Någonting ni känner igen? Jag skulle så gärna vilja läsa boken för mina barn eftersom jag minns att jag tvingade min farmor att läsa den om och om igen för mig.

Tacksam för all hjälp jag kan få i mitt sökande!”

Skriv en kommentar till det här inlägget om du har ett svar att ge Maria! Tack!

Författare: Helena Eriksson

Jag heter Helena Eriksson och i juli 2019 kom jag tillbaka som skribent för Barnboksprat efter en tids frånvaro. Jag längtade tillbaka och togs emot med öppna armar! Mina barn börjar bli ganska stora nu (födda 2006 och 2010), så kommande recensioner blir nog till större delen av ungdomsböcker. Det gynnar ju även mig i mitt yrke som lärare i svenska och engelska på högstadiet. För övrigt så tycker jag om jordnötsringar, choklad, att baka och att skriva brev (på de gamla hederliga viset, med papper och penna)!

11 reaktioner till “Efterlysning av bok!”

 1. Tack! Det kan mycket väl vara ”Den hemliga trädgården” jag letar efter. Jag har för mig att det fanns en trädgård i handlingen. Jag ska absolut se till att få tag på boken!

  Tack också för tipset om ”Den förtrollade mässingsknoppen”. Har tidigare läst ”Lånarna” av samma författarinna och den var mycket uppskattad här hemma.

 2. Tror inte det är Den hemliga trädgården, läste den nyligen för min dotter! Men jag minns också en liknande bok, ska fundera vidare!!

 3. Det är inte Den hemliga trädgården – den har inget sådant magiskt i sig (läste den förra veckan). Hoppas du hittar rätt bok!

 4. Det är Millans märkvärdiga mormor av Anntoinette Baker! Jag älskade dem som liten! Mormor kan ändra vädret genom att koka olika sorters karameller som Millan får äta. I en av böckerna (Millan i magiska bergen) åker de iväg till en elak häxa med ett pepparkakshus. Millan åker inte i en säng, hon kommer till mormor via en hiss, en liten knapp som blinkar inbjudande till henne. Men sedan åker hon och mormor i en gungstol. De svävar över Gamla Stan i Stockholm och har alla möjliga underbara äventyr för sig!

 5. Min mormor läste för mig när jag var liten en bok som hette ”den förtrollade sängen” som jag älskade! En flicka fick en ny säng köpt i en möbelaffär av en man som såg lite filurig ut och det visade sig att man kunde flyga iväg med den på natten och hon flög till en leksaksaffär och lekte med en vacker docka som hon sett i skyltfönstret. Om någon vet vilken jag menar och var man kan hitta den skulle jag bli tacksam för tips!/Kerstin

 6. Hej! Letar efter en barnbok min mamma läste för mig som liten (på 1990-talet).. Det ända jag kommer ihåg är att meningen ”minns du min hand med en liten månsten i” hela tiden upprepades. Hade varit väldigt spännande att läsa den igen, då jag tyckte den var väldigt förvirrande och mystisk som barn.

  Någon som känner igen detta? 😅
  Tack för svar.

 7. Ser att detta är en flera år gammal tråd, men skriver ett svar till Kerstin som undrade över boken ”Den förtrollade sängen” Det finns ett ex på Bokbörsen, men med ett väldigt högt pris. Boken är från 1959.
  Jag själv har den boken som jag vill behålla, och när jag växte upp älskade jag sagan ”Bakom sprickan i tapeten” som finns däri. Det är flera olika sagor i boken.

 8. Fint av dig att ta dig tid att skriva en kommentar Eva-Britt!

 9. Jag har också tänkt massor på boken med lysmaskar och mormor i gungstolen, i flera år! Varenda gång jag varit på biblioteket med elever har jsg frågat, men ingen bibliotekarie har vetat. Ni visste. Millan alltså. Stort tack!!! Jag hade den som läsläxa i åk 1 :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *