Lina + Rymden = Tobbe

Lina + Rymden = TobbeEn fin ungdomsbok med stor igenkänningsfaktor; de flesta av oss har nog träffat på flera Tobbe och Lina under vår tid i skolan (och jag som är lärare träffar fortfarande på dem). De är båda ganska vanliga tonåringar: Tobbe beskrivs som en nörd som gillar rymden, är med i scouterna och som till och från blir ganska mobbad i skolan. Lina är en tjej som varit ganska skötsam i skolan och sportig tidigare, men som i samband med föräldrarnas skilsmässa blivit mer och mer ”strulig”. Skolan struntar hon i alltmer, och det blir en hel del killar och festande i stället.

Så, hur kan det komma sig att två så pass olika individer ändå hittar varandra? Tobbes och Linas vänskap började medan Lina fortfarande var den skötsamma tjejen som var kamratstödjare i skolan. Hon började umgås med Tobbe eftersom han inte hade några kompisar och på den vägen är det. Efter en tid blev de kompisar på riktigt och brukar träffas och snacka och umgås. Men så börjar Tobbe få känslor för Lina, känslor som han inte berättar om för någon. Allra minst Lina.

Men så plötsligt händer något med Tobbe; under ett scoutläger ljuger han för sina ledare om att han har fått astma för att bli hemskjutsad. Han väljer i stället att för första gången i sitt liv gå på fest med Lina, och här påbörjas en slags metamorfos i hans liv…

Om berättelsen skulle vara lika förutsägbar som en del andra ungdomsromaner är skulle storyn antagligen fortsätta med att Tobbe och Lina blir ett par och lever lyckliga i alla sina dagar eller så, men så blir det inte riktigt. Inte alls faktiskt. Slutet var långt i från vad man skulle ha gissat, men avslöjar jag slutet så tar jag bort själva överraskningsmomentet med boken. Ni får läsa själva!

Jag som jobbar med ungdomar tycker väldigt mycket om karaktärerna Tobbe och Lina, det känns som att de skulle kunna vara några av mina egna elever. Gustaf Lingmark skriver på ett sätt som jag tror tilltalar tonåringar mycket, så den här boken kommer inom kort att flytta in i bokhyllan i mitt klassrum! Jag hoppas på fler böcker av Lingmark, kanske till och med en fortsättning om Tobbe och Lina med tanke på den oväntade tvisten i slutet!


Lina + Rymden = Tobbe
Författare: Gustaf Lingmark
Förlag: Kikkuli Förlag (2014)
ISBN: 9789189610958
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Helena Eriksson

Jag heter Helena Eriksson och är beroende av böcker av alla slag! Jag tycker om att läsa tyst, läsa högt, läsa för njutning, läsa för att lära och att läsa för att ge andra en upplevelse. Att hjälpa andra att upptäcka glädjen med att läsa försöker jag göra ofta genom att läsa för min son (född 2006) för min dotter (född 2010) och i mitt yrke som lärare för mina tonårselever.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *