Efter hämnden

Efter hämndenNär jag beställde ett recensionsexemplar av den här boken läste jag titeln och beskrivningen. Att den var illustrerad stod det, men jag blev överraskad när jag fick hem boken; det var en bildroman (en del väljer termen grafisk roman). Jag har inte stött på så många böcker i den här genren tidigare, så det kändes lite annorlunda och ovant att läsa och ta den till mig. Tyvärr hade jag missat att det här var uppföljaren till Hämnd, som jag såklart hade velat läsa först. Baksidestexten på Efter hämnden berättar dock en del om vad som hände i den första boken; nämligen att huvudpersonen Elias blivit dömd för att ha dödat en man som våldtagit hans mamma.

När berättelsen börjar får vi träffa Elias 18 år som befinner sig i en fängelsecell. Där ska han sitta i sex år, dömd för dråp. På de sidor som följer berättar han lite om hur livet i fängelset ser ut, att han ska ta studenten under fängelsetiden och att han tränar och får lite frisk luft varje dag. Han reflekterar också över det som hänt och tänker: ”Vem är det som har skadat henne [mamman] mest: mannen som förnedrade henne under kriget – eller jag som hatade och dödade i hennes namn?”

Den onda mannen heter Stefan och har tre barn, två av dem är tvillingar och jämngamla med Elias och de heter Michael och Mira. Elias spelar i samma fotbollslag som Michael och de blev vänner. Tills det hemska hände.

När Elias släpps ut på sin första permission sker någonting oväntat och oroväckande: Elias kidnappas! Det visar sig vara Michael som är gärningsmannen och han är ute efter att hämnas sin pappa nu…hur ska detta sluta?

Det är en spännande bok och mycket hinner hända på de relativt få sidorna eftersom den sparsamma texten och bilderna samverkar på ett så häftigt sätt. Man skulle kunna tro att det är en bok som är ganska lätt att läsa med tanke på den lilla textmängden, men jag upplever att man måste vara rätt bra på att läsa mellan raderna och att tolka bilder för att verkligen förstå allt.


Efter hämnden
Författare: Kalle Güettler
Illustratör: Viktor Engholm
Förlag: Argasso bokförlag AB (2014)
ISBN: 9789187667176
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Helena Eriksson

Jag heter Helena Eriksson och i juli 2019 kom jag tillbaka som skribent för Barnboksprat efter en tids frånvaro. Jag längtade tillbaka och togs emot med öppna armar! Mina barn börjar bli ganska stora nu (födda 2006 och 2010), så kommande recensioner blir nog till större delen av ungdomsböcker. Det gynnar ju även mig i mitt yrke som lärare i svenska och engelska på högstadiet. För övrigt så tycker jag om jordnötsringar, choklad, att baka och att skriva brev (på de gamla hederliga viset, med papper och penna)!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *