Ninja Timmy och resan till Sansoria

Ninja Timmy och resan till SansoriaPrecis som min Barnbokspratskollega Sara tycker jag att Ninja Timmy-böckerna har alldeles fantastiska illustrationer. Sara recenserade den första boken – Ninja Timmy och de stulna skratten – i mars förra året.

Nu är det dags för ett nytt äventyr för Ninja Timmy och hans gäng. En fågel ramlar ner från himlen, med sig bär den ett meddelande som är till Alfred. Meddelandet går inte att tyda till en början, det är ett chiffer, men som tur är kommer Alfred på att han för länge sedan tillverkat en kabrillator. När kabrillatorn, som är en automatisk översättningsmaskin, fått lite tid på sig lyckas den tyda delar av det vattenskadade chiffret, och på pappersremsan som kommer ur den finns ett brev. Brevet är skickat från Sansoria, en stad långt långt borta, och den är skickad av miss Vinderfelt som är en gammal lärare till Alfred. Det är ett nödrop!

För att ta sig till Sansoria bygger Timmy och hans gäng en ubåt. Efter en lång och krokig färd kommer de till Sansoria, ett plågat och grått samhälle där det är förbjudet att dansa, sjunga, spela, berätta sagor…ja allt som har med glädje och kultur att göra. Vetenskap och undervisning är också tabu. Folket har blivit förslavat och härskar gör kejsar Istradius som fått sitt sinne förgiftat av den listige Administratören. Administratören är den som i själva verket är hjärnan bakom hela. Hur ska Timmy och de andra stoppa dessa otäcka män och hjälpa Sansorias folk? En liten flicka som av misstag råkat följa med i ubåten kommer att spela en stor roll…

Det är en spännande berättelse med oerhört snygga illustrationer. Men när jag började läsa den här boken högt för min 8-åring tröttnade han efter något kapitel. Boken vänder sig till läsarålder 6-9 år, och jag som arbetar som lärare tycker såklart att barn ska utvecklas i sin läsning och lära sig nya ord hela tiden. Men jag förstår att sonen tröttnar, för här vimlar det av (för en 8-åring) många nya och ganska svåra ord. När jag läser för sonen brukar vi stanna upp och prata om nya ord och vad de kan betyda, men det blir tröttsamt att behöva göra det så ofta att det stör läsningen. För mig som vuxen funkade det dock bra och jag hade behållning av boken. Jag kanske provar att sätta den i händerna på sonen om ett par år igen.


Ninja Timmy och resan till Sansoria
Författare och illustratör: Henrik Tamm
Serie: Ninja Timmy (del 2)
Förlag: Bonnier Carlsen
Antal sidor:
ISBN: 9789163877582
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Helena Eriksson

Jag heter Helena Eriksson och i juli 2019 kom jag tillbaka som skribent för Barnboksprat efter en tids frånvaro. Jag längtade tillbaka och togs emot med öppna armar! Mina barn börjar bli ganska stora nu (födda 2006 och 2010), så kommande recensioner blir nog till större delen av ungdomsböcker. Det gynnar ju även mig i mitt yrke som lärare i svenska och engelska på högstadiet. För övrigt så tycker jag om jordnötsringar, choklad, att baka och att skriva brev (på de gamla hederliga viset, med papper och penna)!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *