Bomberman

 

bombermanOscar ska äntligen få vara ensam hemma en hel helg. Han ser framemot att få spela sitt dataspel hur länge han vill utan störande föräldrar eller storasyster. Nu ska han besegra den onde Bomberman i favoritspelet. Men under natten börjar spelet uppföra sig konstigt och mörka skuggor sprider sig genom huset.

Illustrationerna, som Emma Eklund har gjort, är mörkt suggestiva och passar utmärkt till berättelsen. De är få men tillsammans med omslaget (och titeln) skapar det en känsla av en mörk men spännande fantasyton boken igenom. Miljön är ju så vardaglig som den kan bli. Oscar blir instängd i sitt eget hus och där sker helt oförklarliga saker, som borde vara omöjligt. Han måste använda all sin list för att besegra en karaktär från ett dataspel. Det blir en kamp mellan det goda och det onda.

Boken vänder sig till ålder 9-12 år men jag hade den som högläsningssaga för min 7 åriga son. Inte för att den var lättläst, det fanns en hel del svåra ord i boken, men just för valet av tema och spänningsmomentet. Min son älskar data- och tvspel. Min dotter på 11 år, som har rummet strax intill sin lillebror, tjyvlyssnade till berättelsen som pågick under tre kvällar innan läggdags. Även hon tyckte den var minst lika spännande.

Författaren Mimmi Schill är lärare på ett högstadium och brinner för barns läslust. Jag tycker hon har funnit ett lockande tema i sin debutbok som kan intressera både pojkar och flickor, och speciellt de som är spelentusiaster. Enda ilskna invändningen från sonen var hur boken slutade. Där reagerade sonen starkt. Om ni läser får ni veta vad han menar, även om ni kanske inte skulle tycka likadant.

IMG_7486


Bomberman
Författare: Mimmi Schill
Illustratör: Emma Eklund
Bokförlag: Idus
Antal sidor: 101
Utgiven: 201409
ISBN: 9789175770796
 
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Sanna Juhlin

Mitt namn är Sanna Juhlin och jag är författare. Böcker & film är mina stora intressen i livet förutom min familj. Min make och jag har två barn tillsammans, Isabelle född 2003 och Gustav född 2007. Vi bor vid solkusten, i vackra Söråker som ligger några mil norr om Sundsvall. Under våren 2013 kommer min femte barnbok ut. ”Ett hus med många dörrar” som illustrerats av Millis Sarri och är vår andra barnbok tillsammans. Vombat heter förlaget som ger ut den. Jag blir även publicerad med min andra roman. "De Sömnlösa" kommer ut som ebok under jan/feb 2013 och är en paranormal romance - alltså en kärleksroman med övernaturliga inslag. Främst älskar jag barnböcker och vi läser mycket barnböcker i vår familj. Jag tycker om helheten av en barnbok och hur den får mig att må och känna. Jag tycker även om att se/höra mina barns reaktioner då vi läser och vi diskuterar mycket kring bilder och handling. Just nu studerar jag litteraturvetenskap på Universitet och är nybliven regionombud för Västernorrland med uppdrag från Sveriges Författarförbund. Jag är också medlem i Författarcentrum Norr där man kan boka mig till olika författarbesök.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *