Utslängd

UtslängdIbland läser man böcker som man får ont i hjärtat av. En sån där där man bara får lust att ta hand om huvudkaraktären och krama och säga att allt kommer att ordna sig. Det här är en sådan bok.

Tonårskillen Luke bor med sin gravt alkoholiserade mamma Polly som trycker ner honom mentalt. I skolan går det inte heller bra; Luke är en sådan där kille som blandar ihop bokstäverna och tycker det mesta är så svårt att han helt enkelt struntar i allt vad läxor och prov heter. Trots detta fungerar skolan ändå som en liten fristad, för där får han vara ifred för mamman och där finns en lärare i vars rum han får förvara sin gitarr under dagarna. Gitarren är Lukes käraste ägodel, och han bär på en hemlig dröm om att en gång bli en rockstjärna.

En dag går det helt överstyr hemma hos Luke. Hans mamma är mycket berusad och beskyller Luke för att vara anledningen till att hennes pojkvän just lämnat henne och till att hon tvingats ge upp sitt liv eftersom hon fick honom redan som 15-åring. Men det slutar inte med verbalt våld; Polly tar en trasig flaska och hotar Luke med! För att skydda sitt ansikte höjer han armen när hon viftar med flaskan och får ett djupt skärsår i armen. Luke knuffar sin mamma hårt för att undvika att bli skadad och hon faller ihop på golvet. Med gitarren och skolväskan i hand flyr Luke från hemmet.

Men var ska Luke ta vägen? Han har ingen pappa, inga släktingar och inga vänner att vända sig till. Var tar man som hemlös vägen egentligen? När Luke står vid en husvägg och spelar på sin gitarr dyker en man upp som han har sett förut. En smutsig tiggare, en person som antagligen vet var man kan få tak över huvudet…Luke följer med Dave, som mannen heter, och hamnar i en övergiven kontorsbyggnad som bebos av ett gäng missbrukare och en riktigt obehaglig ledartyp som kallas Big John. Andra natten i huset känner sig Luke, som hitintills avstått allt vad alkohol och droger heter på grund av sin mamma, tvingad att vara med och festa med missbrukargänget.

Det är en himla olustig läsning som följer, men man kan säga att Luke trots allt har tur som en tok för saker och ting ordnar upp sig innan han råkat alltför illa ut. Jobbig men bra läsning. Ännu en ”tekniskt” lättläst bok om ett svårt ämne.


Utslängd
Författare: L.A. Weatherly
Förlag: Argasso förlag
Antal sidor: 65
ISBN: 9789186579951
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Helena Eriksson

Jag heter Helena Eriksson och i juli 2019 kom jag tillbaka som skribent för Barnboksprat efter en tids frånvaro. Jag längtade tillbaka och togs emot med öppna armar! Mina barn börjar bli ganska stora nu (födda 2006 och 2010), så kommande recensioner blir nog till större delen av ungdomsböcker. Det gynnar ju även mig i mitt yrke som lärare i svenska och engelska på högstadiet. För övrigt så tycker jag om jordnötsringar, choklad, att baka och att skriva brev (på de gamla hederliga viset, med papper och penna)!

2 reaktioner till “Utslängd”

  1. Min son är 8 år. Han läser hyggligt, kan läsa Lasse-Majas böcker men är inte så sugen. Den enda boken han läst av egen kraft är Bellmanhistorier för barn. Tänkte ge honom en prenumeration på en tidning som kanske väcker hans läslust. Har du något tips på en lämplig serietidning? Med vänlig hälsning, Anna

  2. Hej Anna!
    Jag har också en 8-åring hemma som läser bra men inte är speciellt intresserad av att läsa själv förutom när det är läxa i skolan. Tyvärr tycker jag att det mesta i serietidningsväg i skräp nu för tiden, så jag har inget tips att komma med där. Kanske någon annan vet någon bra serietidning?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *