Hjärtlös

HjärtlösFramsidan av boken Hjärtlös ser rätt dyster ut; en halvt genomskinlig tjej med kalla blå ögon mot en bakgrund bestående av New Yorks skyskrapor. I förgrunden tunga vattendroppar – tårar eller regn? Föga anade jag, omslaget till trots, att den här boken skulle utvecklas till att bli en sån rysare som den faktiskt blev!

Maia, född i USA men uppväxt i Sverige med sin svenska mamma Malin och amerikanska pappa John har just flyttat tillbaka till New York. Hon och hennes föräldrar bor i hennes farfars gamla lägenhet, en riktigt lyxig våning på Park Avenue. Föräldrarna är riktiga workoholics och Maia är därför ensam mer eller mindre hela tiden. Några vänner har hon ännu inte hunnit skaffa sig då hon inte har börjat i någon skola ännu. Föräldrarna vill ha in henne på en riktigt bra skola, men i väntan på det har de skaffat henne privatlärare både för skolarbetet och för baletträningen. Maia försöker fylla sina dagar med mening, men lätt är det inte. Hennes nya hobby blir att spionera på grannarna i huset mitt emot; hon skriver vad de gör, skissar hur de ser ut…

I hela huset, och framförallt i lägenheten, är det oerhört kallt. Ingen vet riktigt varför verkar det som, och någon som kan fixa det verkar inte finnas. Det finns ett rum i lägenheten som är låst, ett rum Maia blivit tillsagt att absolut inte gå in i. Nyfiken tar över och när hon hittar en nyckel som passar i låset till rummet går hon in i alla fall. Rummet är helt omöblerat fastän pappa sagt att det är farfars gamla rum och att det stått orört sedan han gick bort. Konstigt tycker Maia. Konstigt är också att det är jättevarmt i rummet!

Maia börjar smyga till det varma sköna rummet oftare och oftare, och plötsligt en dag ser hon något mer än sig själv när hon tittar på spegelbilden i fönstret. Och hon hör en röst…först tror hon att det bara är hjärnspöken, men det händer fler och fler mystiska saker. Damen i våningen under deras tittar ut och säger konstiga saker när Maia passerar i trapphuset. Det finns något i det där varma hörnrummet i lägenheten, något som till en början verkar vänligt och som ger tröst, men som sedan blir ofattbart ondskefullt….

Mer än så vill jag inte avslöja, läs och rys!


Hjärtlös
Författare: Petrus Dahlin
Förlag: Rabén & Sjögren
Antal sidor: 180
ISBN: 9789129690866
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Helena Eriksson

Jag heter Helena Eriksson och i juli 2019 kom jag tillbaka som skribent för Barnboksprat efter en tids frånvaro. Jag längtade tillbaka och togs emot med öppna armar! Mina barn börjar bli ganska stora nu (födda 2006 och 2010), så kommande recensioner blir nog till större delen av ungdomsböcker. Det gynnar ju även mig i mitt yrke som lärare i svenska och engelska på högstadiet. För övrigt så tycker jag om jordnötsringar, choklad, att baka och att skriva brev (på de gamla hederliga viset, med papper och penna)!

4 reaktioner till “Hjärtlös”

  1. Åh, ryser redan när jag läser din recension. Den här vill jag också läsa.

  2. Den här boken hjärtlös.
    Jag undrar om den finns på lättläst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *